Відсутність страхової медицини та криза кадрів в галузі – національна катастрофа, — Олена Донченко

Закриття лікарняних закладів, низький рівень кадрового забезпечення в медичних установах та відсутність страхової медицини – національна катастрофа. Медична галузь потребує докорінної реформи – уряд не чує села. Таку думку висловила кандидат в народні депутати України по 130 округу від партії «Наш край» Олена Донченко під час зустрічі з медичними працівниками Новоодеської центральної районної лікарні.

«Фракція «Наш край» в Миколаївській обласній раді одним з пріоритетів визначила для себе підтримку та розвиток медичної галузі. Наші депутати голосували та підтримували питання по наданню фінансової підтримки медзакладам для закупівлі ліків, покращення технічного оснащення. Мій колега Андрій Закусілов окремо займався програмою «Медичні кадри Миколаївщини». Окрема робота проводилась по впровадженню альтернативних видів опалення в лікарнях. Але, яким сильним не було б бажання місцевих депутатів зробити медицину доступною, без якісного реформування на рівні держави, ситуацію докорінно змінити буде дуже важко», — зазначила кандидат.

Олена Донченко вважає, що впровадження страхової медицини на рівні держави, може вирішити велику кількість питань, які сьогодні є гострими в медичній сфері.

«Страхову медицину потрібно було впроваджувати уже давно, ще на старті реформування медичної галузі. Повинна бути працююча модель бюджетно-страхової медицини, коли держава забезпечує базовий пакет послуг, а решту уже доплачують люди через лікарняні каси чи свої страхові фірми. Для пенсіонерів та соціально незахищеної категорії населення медичні послуги повинні надаватися за рахунок бюджету. Підприємства повинні забезпечувати офіційне працевлаштування та сплачувати за своїх працівників більшу частину медичної страховки. За це держава може скоротити частину податкового навантаження на те чи інше підприємство, яке взяло на себе зобов’язання по забезпеченню долі оплати медичного страхування працівників.  Поки що «гроші не ідуть за пацієнтом» — урядова реформа не працює, реформа залишилась просто лозунгом, а людям доводиться шукати гроші самим на лікування», — зазначає кандидат.

Що стосується кадрового питання в медичній галузі, особливо в селах, то Олена Донченко відзначає – для вирішення даного питання повинні працювати не тільки місцеві програми, а і державна програма по забезпеченню медичними кадрами.

«На сьогоднішній день нестача медичних кадрів в Україні близько 50 тисяч лікарів і вдвічі більше медсестер. За 2018 рік з галузі охорони здоров’я звільнилися понад 37 тис. працівників, переважно молодих фахівців. Відсутність кадрів особливо відчувається в селах. Причина відома: низький рівень оплати праці, відсутність розвиненої соціальної інфраструктури та відповідних житлово-побутових умов. Лікарі первинної ланки (дані за квітень 2019 року) отримують від 1900 гривень до поодиноких випадків 22 тис. гривень на місяць. Середній рівень зарплати 6800 грн. Все це спричиняє те, що щороку в сільській місцевості кількість лікарів зменшується приблизно на одну тисячу. Для вирішення цього питання потрібно на державному рівні нарешті врегулювати правову та матеріальну підтримку молодших спеціалістів з медичною освітою. Існує необхідність прийняття закону про молодших медичних працівників із медичною освітою, оскільки ця категорія ще й досі не має свого чіткого професійного, соціального і юридичного статусу та вирішити питання матеріального і соціально-побутового забезпечення саме для тих, хто буде працювати в сільській місцевості. На рівні області ми уже розпочали за ініціативи «Нашого краю» підтримку кадрів для сіл. Потрібно щоб все працювало системно і в комплексі. Повторюсь, держава без місцевих рад і місцеві ради без державної підтримки не зможуть швидко вирішити таке комплексне завдання», — підкреслила Олена Донченко.

Кандидат в народні депутати України, як юрист зазначила, що медична реформа стартувала без затвердження нормативно-правової бази, врегулювання питань по оплаті праці та трудових відносин, подекуди, навіть, з порушеннями Конституції України. На думку Олени Донченко, якщо буде врегульовано українське законодавство, то багато питань будуть вирішуватись набагато скоріше. На даний час, на думку Олени Донченко, медичні працівники, а разом з ними і пацієнти, є незахищеними державою.

Теги: , , , криза кадрів, Миколаївська обалсна рада, , Николаевский обалстной совет, , страхова медицина