Кінцевий результат процесу децентралізації буде залежати від нового парламенту та якості роботи уряду, — Олена Донченко

Реформа децентралізації влади підходить до свого логічного завершення. Її результат буде залежати тільки від нового парламенту та рішень уряду. Таку думку висловила кандидат у народні депутати України за 130 округом від партії «Наш край» Олена Донченко.

«Останнім часом реформу децентралізації перетворили в піар-кампанію. В уряді звітують про успіхи та здобутки, забуваючи розказати про те, що є проволоки, особливо на законодавчому рівні. Згідно плану урядовців, процес об’єднання має завершитися до 2020 року, так як у наступному році, за планом, повинні відбутись вибори. Найактивніше створювались ОТГ у 2016-му (299 ОТГ) і 2015-му (207 ОТГ), у 2018-му – лише 78 ОТГ, а в 2019 – 66 ОТГ. Це навіть не 50% від запланованої урядом кількості. Чи будуть ще об’єднання? Можливо. Але буму очікувати не доводиться», – говорить Олена Донченко.

Кандидат додає, що сама реформа є дуже потрібною і багато людей підтримує практику об’єднання громад та передачі повноважень на місця. І реформа, на думку Олени Донченко, може стати найуспішнішою в Україні, якщо буде відрегульоване законодавство.

«Наразі у нас немає навіть уніфікованого тексту Конституції України. В головному законі країни немає поняття «ОТГ», в земельному законодавстві не прописано чіткого алгоритму використання землі громадами, адміністративно-територіальна реформа не має законодавчого підґрунтя. Перед новим парламентом стоїть завдання дуже швидко та якісно виписати та врегулювати законодавство, а уряду прийняти необхідні рішення. Тільки за умови злагодженої роботи можливо виконати план уряду і завершити реформу у 2020 році», – підкреслила Олена Донченко.

Теги: , , ,