Ми не можемо ризикувати та економити на здоров’ї дітей. «Наш край» вимагає зберегти обласну дитячу інфекційну лікарню

2 квітня 2019 року було прийнято рішення про закриття Миколаївської обласної дитячої інфекційної лікарні у зв’язку з осадкою фундаменту будівлі.

На сьогоднішній день пацієнти до 6 років лікуються в обласній дитячій лікарні по вул. Миколаївській, 21 і в дитячій міській лікарні №2 по вул. Рюміна, 5, а діти від 6 років і старше — в обласній дорослій «інфекціонці» по вул. Космонавтів, 43.

В порушення статей 5,6.7,10.11,17,22 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та профільного наказу № 916 «Інструкція із санітарно-протиепідемічного режиму та охорони праці персоналу інфекційних лікарень (відділень)»,  хворі з інфекційною патологією перебувають у відділеннях стаціонарів міста і області з дітьми соматичного, хірургічного та онкогематологічного профілю, включаючи відділення реанімації та інтенсивної терапії. Фактично, інфікованих дітей лікують у медичних установах, які не мають відповідну акредитацію і можливість, згідно свого статуту, проводити адекватні санітарно-протиепідемічні заходи та застосовувати методи інфекційного контролю. А це загрожує поширенням внутрішньолікарняної інфекції, а в подальшому може призвести до епідемії і зростання дитячої смертності.

Обласна дитяча інфекційна лікарня відкрита в 1995 році у зв’язку зі спалахом холери в області. В закладі було організовано три відділення для лікування різних видів інфекцій і відділення реанімації та інтенсивної терапії, які забезпечені необхідною медичною апаратурою та оснащенням. За рік в стаціонарних відділеннях закладу лікується більше п’яти тисяч дітей.

В проекті рішення, яке виноситься на сесію, запропоновано припинити діяльність Миколаївської обласної дитячої інфекційної лікарні Миколаївської обласної ради (код за ЄДРПОУ – 01982330) та Миколаївської обласної інфекційної лікарні Миколаївської обласної ради (код за ЄДРПОУ – 05483109) в результаті реорганізації шляхом їх злиття та створення на їх базі комунального некомерційного підприємства «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб» Миколаївської обласної ради.

При цьому, на сьогодні в обласній інфекційній лікарні діти старше шести років знаходяться в палатах разом з дорослими. І при сезонних спалахах інфекцій медики не зможуть розмістити в стаціонарі необхідну кількість дітей.  А реорганізація  дитячої та дорослої «інфекціонки» та створення комунального некомерційного підприємства «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб» мало б передбачати наявність окремої будівлі для дитячого відділення, яка б відповідала всім інструкціям із санітарно-протиепідемічного режиму.

Нагадаємо, що 2018 році в області спостерігався спалах кору. 256 дітей з діагнозом кір проходили лікування в обласній дитячій інфекційній лікарні. За три місяці 2019 проліковано 156 дітей з діагнозом кір, з них 15 – з ускладненням пневмонією, 10 пройшли через реанімаційне відділення. Адже, основне навантаження з лікування дитячого населення під час спалаху епідемії покладено саме на обласну дитячу лікарню. В цьому році очікується друга хвиля спалаху епідемії. Також через низький рівень вакцинації населення очікується спалах захворюваності на дифтерію. Зауважимо, що по Миколаївщині від інфекційних хвороб вакциновано лише 60 % дитячого населення.

Обласна організація партії «Наш край», фракція «Наш край» в обласній раді вимагають не приймати рішення щодо реорганізації двох інфекційних лікувальних закладів в Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб без відповідних заходів, які забезпечать якісне надання медичної допомоги дітям з інфекційною патологією.

Чекаємо від Управління охорони здоров’я пропозиції, як планується проводити лікування дитячого населення у разі спалаху епідемії інфекційних хвороб.

На нашу думку, Управління капітального будівництва, у свою чергу, повинно відзвітувати під час засідання депутатських комісій та на найближчій сесії обласної ради, що було зроблено за п’ять місяців з питання розробки проекту добудови дитячої інфекціонки до обласної інфекційної лікарні по вул. Космонавтів, 43. Адже, 2 квітня під час
екстреної наради обласної комісії з ТЕБ та НС, екс-головою Миколаївської ОДА було надано розпорядження розробити відповідний проект не пізніше, ніж за два місяці, а до нового року побудувати новий корпус дитячої інфекційної лікарні за рахунок резервного фонду обласного бюджету.

«Наш край» наголошує на тому, що мова йдеться про здоров’я і життя дітей Миколаївщини. А недбальство і прийняття подібних рішень може привести до трагічних наслідків та зростання дитячої смертності. Ми не можемо ризикувати та економити на здоров’ї дітей.

 

 

 

Теги: інфекційна дитяча лікарня,