Сьогодні православні та греко-католики святкують Різдво Пресвятої Богородиці

Сьогодні, 21 вересня, християни святкують Різдво Пресвятої Богородиці – перше з дванадцяти великих свят у церковному календарі.

Згідно із переказами, Діва Марія народилася в будинку Йоакима і Анни, який знаходився в північно-східній частині Єрусалиму. Сімейна пара довгий час не мала дітей. Одного разу священик заборонив Йоакиму заходити до храму, бо в того не було дітей, що на той час вважалося гріхом. Після цього Йоаким 40 днів молився в печері, аби Господь подарував їм дитину, а його дружина залишилася вдома на самоті і теж молилася. Тоді їм з’явився ангел, який сповістив, що жінка народить донечку Марію.

Згодом подружжя віддало доньку в Єрусалимський храм, де вона служила до повноліття.

Події пов’язані із народженням Діви Марії не описані у Біблії. Про них розповідає церковне передання та апокрифи, зокрема протоєвангеліє Якова.

Свято Різдва Богородиці було відоме вже у перших віках християнства у Єрусалимі. Давній переказ свідчить, що св. Олена, мати імператора Костянтина, збудувала в Єрусалимі храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці. У V ст. про це свято, зокрема, згадує константинопольський патріарх св. Прокл (439-446). На Заході перша згадка про нього також датується V ст. і походить із сакраментарію папи Геласія (492-496), однак, відзначати його тут почали значно пізніше.

В Україні на честь цього свята збудовано дуже багато церков, зокрема, власне сьогодні відзначав свій храмовий празник головний храм Київської Русі – Софійський собор у Києві.

У народній традиції це свято називається також «Друга Пречиста», на відміну від «Першої Пречистої–Успіння Богородиці (28 серпня). З цим святом пов’язаний давній звичай, коли жінки, у яких немає дітей запрошували на обід бідних, «щоб молилися Богородиці за їхніх дітей». Також із Другою Пречистою пов’язаний останній термін заготівлі лікувальних трав – вважалося, що зібрані між Першою і Другою Пречистими трави мали особливу силу.

Християни здавна зверталися до Богородиці, просили у неї захисту і благословення.

Предки вважали, що погода на Пречисту покаже, яка буде погода протягом всієї осені.

Теги: Богородичне свято, Друга ПРечиста, Різдво пресвятої Богородиці