«Поки не буде відновлено територіальну цілісність країни, відкривати ринок землі не можна», — «Наш край»

Розроблені на сьогоднішній день законопроекти щодо відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення, які представлені на розгляд Кабінетом міністрів України, ще мають бути відправлені на доопрацювання, адже, згідно зазначеним документам, існує багато «відкритих» питань.

Фракція партії «Наш край» у Миколаївській обласній раді виступає проти запуску земельного ринку в Україні до того часу, поки не відновиться територіальна цілісність країни. В сьогоднішніх умовах вільний обіг земель може призвести до соціального вибуху та необоротних процесів в суспільстві, де є наявним рейдерство та корупція. Адже велика кількість українців не підтримує продаж землі, ніяка роз’яснювальна робота на місцях не проводиться, а питання на окупованих територіях підійняти зовсім неможливо. Вважаємо, що потрібно провести ефективну роботу по роз’ясненню головних аспектів земельної реформи і умов продажу землі на місцях громадянам.

Зазначимо також, що на сьогоднішній день ми до ринку землі не готові: кадастр та реєстр не наповнені, необхідно провести нормативно-грошову оцінку та інвентаризацію землі. Яким чином це зробити на окупованих територіях, питання відкрите. Крім того, важливо чітко розуміти, як буде організовано надходження податків з орендної плати у разі запуску обігу сільськогосподарських земель.

Наразі активно впроваджується реформа децентралізації на території всієї країни, але, згідно запропонованих законопроектів, досі не зрозуміло, як саме буде організовано процес наповнення бюджетів. В законі мають бути прописані нові умови, адже земельний податок є вагомим джерелом їх поповнення. І безсумнівно, масштабні зміни на ринку землі відіб’ються на розвитку кожної сільради і новоутвореної громади. Чи зможуть ОТГ вижити у таких умовах – питання, адже є побоювання, що вони недоотримають значних надходжень до бюджету. Окрім того, важливо врегулювати рівень земельного податку, який, у разі запровадження вільного обігу земель, сплачуватиметься аграріями.

 «Наш край» бачить проблему й в тому, що, разом із прийняттям законопроекту щодо обігу сільгоспземель, у Верховній Раді не планують вносити зміни до Податкового та Земельного кодексів України, що несе за собою масу протиріч. Вважаємо також, що юридичні особи, які станом на сьогоднішній день орендують землі, мають право на першочергове придбання даних земель. Адже саме вони забезпечують робочими місцями більшість людей, які проживають в сільській місцевості та є головними платниками податків в бюджети об’єднаних територіальних громад.

Отже, в Україні має бути запущений процес відкриття ринку землі, але тільки за певних умов:

– відновлення територіальної цілісності та суверенітету України;

– внесення норм, згідно яких купити землю можуть тільки громадяни України;

– зазначення в законі, що придбана земля не має право продаватися іноземній особі протягом 10-15 років;

– передбачення першочергового права на придбання землі юридичним особам, які офіційно є орендарями даних земель;

– передбачення норм, згідно яким власниками компанії, підприємства чи господарства, які хочуть придбати землю, мають бути лише громадяни України.

Теги: , , ринок землі