ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК – ЗАВДАННЯ №1 ДЛЯ НОВОЇ ВЛАДИ

Нова влада, яка прийшла за результатами виборів Президента та Верховної Ради, має сьогодні всю повноту повноважень. Так само, як і всю повноту відповідальності за цю владу. Від перших її кроків буде залежати розвиток та стабільність держави на багато років уперед. Адже до «слуг» — неймовірно високий рівень довіри суспільства! Отже, Україна отримала унікальний шанс, скористатися яким треба розсудливо та ефективно.

НЕ НА ПОРОЖНЄ МІСЦЕ

Президент Зеленський та «Слуга народу» прийшли не на порожнє місце – їм дістався заплутаний клубок проблем, які накопичувалися усі роки незалежності. На окремих напрямках вже не державна політика, а розгардіяш. Але вони знали куди йшли, і при цьому обіцяли подолати існуючі проблеми.

У нового Уряду, який створила партія більшості – «Слуга народу», попереду багато завдань: необхідно провести ревізію роботи своїх попередників, затвердити разом із парламентом прогресивний держбюджет-2020, а також виконати купу озвучених раніше на виборах обіцянок.

У той же час, новий Кабмін разом із фракцією більшості мають виправити помилки попереднього Уряду. Інакше нова влада швидко втратить підтримку українців. І таких ключових помилок – три. Що ж треба зробити «слугам», щоб не перетворитися на найбільше розчарування?

ДЕРЖАВНІ КОМПАНІЇ В ІНТЕРЕСАХ ДЕРЖАВИ

По-перше, влада має нарешті навести лад у державних компаніях. Це стосується, насамперед, наскрізь корумпованої «Укрзалізниці», яка знову із нового року обіцяє підняти ціни на проїзд.

Це також «Укрпошта», яка постійно просить шалені дотації на свою діяльність, і при цьому відстає від приватних конкурентів, хоча має більш потужну мережу відділень.

Це також стосується й «Нафтогазу», який, як іноді здається, працює тільки щоб виписати захмарні премії своєму керівництву. Тут потрібні не тільки кадрові зміни, а перебудова роботи цих держкомпаній.

Але нова влада, схоже, поки що переймається не тим, як примусити національні компанії працювати в інтересах всіх українців. А з точністю до навпаки. Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов повідомив, що влада збирається приватизувати державні підприємства «Укрспирт», «Електроважмаш» та «Об’єднану гірничо-хімічну компанію».

Замість того, щоб модернізувати самі підприємства та почистити їх від розкрадачів державного майна, влада збирається просто продати їх олігархам. При тому, що ці підприємства є прибутковими, і щороку наповнюють державний бюджет, тобто бюджет всіх громадян.

Попередній Уряд також намагався закрити дірки в держбюджеті за допомогою приватизації, але у нього нічого не вийшло. Приватизувати треба дрібні підприємства, які давно не приносять і вже не будуть приносити прибуток.

Нинішньому Уряду варто почати ефективно керувати держпідприємствами та зміцнювати національну економіку.

Зима покаже, чи потягнуть українці нові тарифи, і чи буде стабільне постачання тепла в наші будинки

НОВА ЗИМА – НОВІ ТАРИФИ?

По-друге, нова влада має відчутно знизити тарифи на комунальні послуги. Ті самі, які наростила стара, у тому числі й під тиском МВФ.

Інакше українці не зможуть й надалі платити за неадекватними тарифами, уся галузь буде нарощувати борги, а інфраструктура остаточно зникне, як асфальт від Гройсмана.

Але поки що «слуги народу» кажуть не про зниження тарифів, а нарощування доходів громадян. Чи буде це відображено у держбюджеті на наступний рік у хоча б соціальних показниках – побачимо вже найближчим часом.

Як побачимо і тарифи за результатами зими, та наскільки люди почнуть за них повністю платити. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук обіцяє, що проблеми з теплом можливі лише у Сміли (Черкаської області) та Нового Роздолу (Львівської області). Отже, зима покаже, чи потягнуть українці нові тарифи, та чи буде стабільне постачання тепла в наші домівки.

ЧИ ПРОДОВЖИТЬСЯ НАЙБІЛЬШ ЕФЕКТИВНА РЕФОРМА?

По-третє, необхідно терміново завершити децентралізацію. Наступного року мають відбутися чергові місцеві вибори. І нова влада вже неодноразово обіцяла, що вони проходитимуть на новій територіально-адміністративній основі.

Але в країні ще значна кількість територій не охоплена реформою, не всі українці отримують фінансування своїх громад напряму, а не «через столицю».

Тому важливо закінчити децентралізацію в якомога стислі терміни, інакше ця єдина успішна реформа теж залишиться недоробленою.

НОВІ ПРОБЛЕМИ ВІД НОВОЇ ВЛАДИ

Але, схоже, що нова влада поки що не надто активно береться вирішувати застарілі проблеми, а сама готова з успіхом народжувати нові.

Незважаючи на те, що більшість українці проти продажу української землі іноземцям у будь-якому вигляді, нова влада налаштована рішуче розпочати розпродаж нашого національного багатства.

Те саме стосується й відсутністю якісної комунікації з усім українським народом щодо «формули Штайнмаєра», нових правил для роботи ФОПів, іноді сумнівні кадрові призначення на місцях – коли керівника області спускають «на парашуті», без врахування думки місцевого активу.

Поки що час та можливості виправити помилки у нової влади є, але вже через кілька місяців, цього часу, як і довіри громадян, може не виявитися.