Уночі 27 жовтня Україна перейде на зимовий час

У неділю, 27 жовтня, о четвертій годині ранку Україна перейде на зимовий час — годинник потрібно буде перевести на одну годину назад.

Такий порядок переведення годинників визначений урядовою постановою «Про порядок обчислення часу на території України» від 13 травня 1996 року.

ЧИ Є ПЕРЕХІД НА ЗИМОВИЙ ЧАС У СВІТІ

Переводять годинники не лише в Україні, у світі також є така практика, проте в більшості країн вже відмовилися від зміни часу. Зараз перехід на зимовий та літній час практикують у понад 100 державах. Але щороку з’являються пропозицію скасувати таке правило. Поки нічого не змінилося, готуйте свій організм до нового режиму!

161 країна, до прикладу, Китай, Росія, Афганістан, В’єтнам та інші, скасувала цей звичай.

ЯК ВИНИКЛА ТАКА ТРАДИЦІЯ

Ще у 1908 році літній та зимовий час запровадили у Великобританії. Британці вирішили змінювати час осінню та весною, щоб економити енергоресурси. Через 10 років до цієї традиції долучилися США, а в країнах СРСР почали переводити годинники з 1981 року.

Нагадаємо, у березні 2019 року Європейський парламент проголосував за скасування практики переведення годинників з 2021 року. Це голосування не було останнім у питанні скасування переведення годинників, але підґрунтям для обговорення з країнами ЄС у межах підготовки остаточного закону. На сьогодні законодавство ЄС зобов’язує країни-учасниці переводити час в останню неділю березня й останню неділю жовтня.

Передбачається, що після скасування переведення годинників країни ЄС матимуть право самостійно вирішити, в якому часовому поясі бути.

У доповіді на користь відмови від переведення годинників зазначали, що наукові дослідження пов’язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем, оскільки вони переривають біологічні цикли. Також у документі були аргументи щодо того, що переведення годинника не сприяє енергозбереженню.

 

Теги: зимович час, переведення годинника