«Іноземці не мають бути допущені до ринку української землі», — НАШ КРАЙ

Голова обласної організації партії «Наш край» Юрій Кормишкін висловив позицію партії щодо проведення референдуму про продаж землі.

«Референдум щодо продажу землі може бути проведений тільки після законодавчої, адміністративної та інформаційної підготовки.  І ми категорично проти того, щоб навіть виносити конкретно питання продажу земельного фонду іноземцям на референдум. Відкриваючи ринок землі для іноземців, ми ризикуємо втратити нашу землю і її родючість. Безумовно, інвестиції — це дуже добре. Але, що стосується використання ресурсів, то іноземного інвестора досить складно контролювати. Ми не можемо знати, з чим прийде на нашу землю цей бізнес: з новими технологіями і високими зарплатами, або ж ми отримаємо соціально безвідповідальних господарів на нашій землі. Ризики дуже великі», — висловив позицію Кормишкін.

Згідно зі свіжими соцопитуваннями, 67,7% українців підтримують ідею винесення питання скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі на всеукраїнський референдум. При цьому 68,3% тих, хто взяв би участь у референдумі, проголосували б за продовження мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення.

«Дозволивши іноземцям купувати нашу землю, влада ризикує знищити дрібного і середнього фермера в нашій країні. Крім того, військовий конфлікт в Україні так і не припинено, наша земля частково не контролюється державою. Так про яке відкритті ринку можна говорити в принципі? Якщо і знімати мораторій в умовах конфлікту, то нехай держава лише за собою залишає право на купівлю землі і стає єдиним власником-монополістом земельного фонду. Хочеш обробляти землю – орендуй у держави і сплачуй державі. Непогані надходження до бюджету вийдуть», — запропонував очільник «Нашого краю» в області Юрій Кормишкін.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський заявив, що до законопроекту «Про ринок земель» будуть внесені правки, згідно з якими купувати та продавати землю зможуть лише українські громадяни, а іноземці зможуть отримати це право, якщо таке рішення приймуть на всеукраїнському референдумі. Він також пообіцяв, що найближчим часом Верховна Рада розробить та ухвалить закон, який чітко регламентує проведення референдуму.

 

Теги: , продаж землі іноземцям, референдум,