«Наше покоління не шукало ні легкого хліба, ні легких доріг», — «Наш край» в Казанківському районі привітав жінок-трактористок – ветеранів сільського господарства

В переддень святкування Дня працівників сільського господарства представники партії «Наш край» в Казанкіському районі привітали ветеранів аграрної сфери – жінок-трактористок, які в 70-х роках увійшли до складу перших в районі жіночих бригад механізаторів, зі святом. Тоді за кермом трактору почали працювати понад 100 жінок.
Ініціатива зібрати жінок-трактористок належить Володимиру Дорошенку та голові Казанківської районної організації партії «Наш край» Василю Кузіну. Вони пам’ятають ту трудову славу, яка ширилась на весь район та за його межі, завдяки жінкам-трактористкам. Районна організація політичної партії «Наш край» провела пошукову роботу і знайшла 30 колишніх трактористок, які зараз проживають на Казанківщині, всі вони були запрошені на свято. На жаль не всі, вважаючи на вік та стан здоровя змогли приїхати, присутніми були лише 16.
«Ми раді вітати вас. Низький уклін вам за вашу працю, за внесок у розвиток сільського господарства в районі. Кожна з вас встигала і працювати, і дітей підіймати, і своє господарство порати. Головне – здоров’я вам і шани від дітей та оточення. Передаю вам вітання від голови «Нашого краю» Юрія Кормишкіна. Він сам — аграрій і розуміє, яка відповідальність була покладена на ваші плечі», — звернувся до присутніх Василь Кузін.
В свою чергу депутат Казанківської районної ради Володимир Дорошенко, згадує, як в 70-х відновлювали практику створення жіночих бригад механізаторів. Саме він тоді і розпочав обговорювати цю ідею, як результат – перша бригада в районі була створена в с. Володимирівка. З словами депутата, тоді створення жіночих бригад механізаторів дозволяло залучити нову техніку в район для покращення матеріально-технічної бази агросектору району.
«Тоді була така ситуація, коли, завдяки жіночим тракторним бригадам, можна було залучити більше техніки в колгоспи. І я звернувся з закликом до наших жінок. Ініціатива була прийнята миттєво. І жінки почали працювати у сфері, до цього притаманній лише чоловікам», – згадує Володимир Дорошенко.
Була серед них і Віра Кутєпова, донька колгоспників. В свої 16 років дівчина сіла за кермо трактору. Так Віра Дмитрівна допрацювалась до звання Заслуженого механізатора, отримала медаль «За трудову відзнаку». За її словами, жодного разу не пожалкувала про обраний шлях. Хоча часом приходилось виконувати зовсім не жіночу роботу – міняти колеса, ремонтувати техніку, тягнути трактором вантажі по бездоріжжю.
«Мені подобалась моя робота. Хоча, ніхто не рахувався з тим, що ти молода дівчина. І довелось набути майстерності не меншої, ніж чоловіки. Це дуже спонукало не уступати і долати труднощі. Хоча, по-дівочому плакали, коли трактор зламається. Сліз не шкодували», – з посмішкою розповідає Віра Дмитрівна.
Віра Кутєпова, яка проявила наполегливість та завзятість в роботі механізатора, була делегована районом та стала депутатом Верховної ради УРСР 10-го та 11-го скликань. У Верховній раді завжди відстоювала інтереси рідного краю, задля покращення добробуту в районі.
Жіночі тракторні бригади стали феноменом минулого сторіччя. Вперше така практика розпочалась 80 років тому в 1939 році, коли жінок закликали пройти навчання на механізаторів, щоб замінити чоловіків на полі, а якщо потрібно буде, то і пересісти на танк. Більше 200 тис. жінок колишнього Радянського Союзу відгукнулись на ініціативу – більше половини жінки з України.
Однією з таких жінок стала Дар’я Демчишина, жителька Казанківського району, господарський, державний та політичний діяч, Герой Соціалістичної Праці. Народилася Дар’я Демчишина в 1919 році. З 1937 року працювала в сільському господарстві комбайнером Миколаївської 2-ї машинно-тракторної станції села Миколаївка. Пам’ятають Демчишину завдяки її трудовому подвигу. Вона за 25 робочих днів намолотила 8109 центнерів зернових культур (1951 рік), за що була відзначена вищими нагородами держави. Двічі Демчишину обирали депутатом Верховної Ради СРСР 4-го і 5-го скликань.
У 70-х долучилася до тракторної бригади і Митрофанова Марія Павлівна, профспілковий лідер, захищала права жінок-трактористок. Відпрацювала за кермом трактора 28 років. Вперше долучилась до справи в 17, а уже в 19 років отримала свою першу нагороду за трудову доблесть.
«Взагалі я мріяла в тому віці стати водієм тролейбусу, а стала трактористкою. І я дякую долі, що так сталося. У мене було надзвичайне життя», — сказала Марія Павлівна.
Яскрава концертна програма з розповіддю про кожну з бригад та пісенними композиціями тих, повернули час, і кожна з присутніх уявила себе тою тендітною дівчиною за кермом рідного трактора. А душевна бесіда за святковим столом та подарунками від «Нашого краю» залишить чимало позитивних спогадів про цей день. З вітаннями до жінок-трудівниць звернулася голова виконкому обласної організації політичної партії «Наш край» Ольга Остапчук.
«Я, як міський житель, купуючи хліб в магазині, навіть не замислювалась над тим, який скільки праці вкладався в буханку хліба, яка коштувала в ті часи 18- 20 копійок. А ви знали справжню ціну цього хліба, ви вкладали в нього свою душу працю. Під час свята звучали слова, що ви «прожили своє життя». Я з цим категорично не згодна. У вашому житті закінчився період самовідданої праці. А зараз хочеться побажати, щоб на цьому етапі ви знали, що вас не забули, вас пам’ятають і вам вдячні. А головне, щоб ви завжди відчували шану від найближчих людей. Голова нашої партії Юрій Кормишкін – аграрій, якій все життя працює на рідній землі і, як ніхто розуміє, який внесок ви зробили у розвиток сільського господарства і наскільки безцінний ваш труд. За вашу працю, за ваші недоспані ночі, за вашу відданість своїй справі, вклоняємось вам до землі», — привітала присутніх голова виконкому партії «Наш край» Ольга Остапчук.

 

 

Теги: , Володимир Дорошенко, жінки-трактористки, ,