Кормишкін запропонував виділити кожній лікарні по 199 тис. грн.. замість придбання комп’ютерів для тих закладів, які підлягають закриттю у 2020 році

Голова постійної комісії Миколаївської облради з питань аграрної політики, земельних відносин та соціального розвитку села, голова фракції партії «Наш край» Юрій Кормишкін запропонував виділити кожній обласній лікарні по 199 тис грн. для поповнення їх матеріально-технічної бази в рамках комп’ютеризації медичних закладів, замість придбання комп’ютерів для тих медзакладів, які підлягають закриттю в 2020 році.

Так, 25 листопада на засіданні комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та соціального розвитку села було розглянуто питання про внесення змін до обласного бюджету Миколаївської області на 2019 рок. Згідно з поданими пропозиціями, Департамент фінансів облдержадміністрації пропонує перерозподілити 21 млн. грн.. на закупівлю комп’ютерної техніки в лікарні області.

Голова комісії Юрій Кормишкін наголосив на недоцільності виділення даних коштів з бюджету області, оскільки до переліку медичних закладів увійшли ті, що після 1 квітня 2020 року будуть реформовані або ж закриті.

«Я зв’язався після бюджетної комісії з лікарняними закладами області. Більшість директорів не розуміють навіщо їм ця комп’ютерна техніка, вона їм не потрібна, частина з цих підприємств фінансуватись не будуть, їх будуть реформувати, об’єднувати. Навіщо ми хочемо віддати 21 млн. грн. не зрозуміло куди. Так може ці кошти треба направити на закупку ліків, на ремонт доріг?», – зазначив Кормишкін.

Нагадаємо, що 1 квітня 2020 року медичні установи перейдуть на прямі відносини з Національною службою здоров’я України. Головною умовою переходу є комп’ютеризація та інформатизація закладів медицини (наявність відповідної медичної інформаційної системи (МІС), яку підключено до центральної бази даних Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ)). Та, за словами Кормишкіна, Управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації вже оголошений тендер на закупку комп’ютерної техніки, але гроші депутатами не були виділені.

«На сьогоднішній день оголошено тендер. Не має ще сесії обласної ради, ми ці кошти не виділяли, а Управління охорони здоров’я області вже оголосило тендер на ці комп’ютери. Як це може бути? Якщо тендер не пройде, то ці кошти будуть просто невикористані. Тоді навіщо це робити?

Сьогодні 25 листопада, відповідно до нашого регламенту, ми сьогодні не отримали проект бюджету-2020, а 20 днів ми повинні його розглядати. А ви вже сьогодні оголошуєте тендер, не розуміючи чи депутати виділять ці кошти, чи ні», – зауважив Кормишкін.

На що Департамент фінансів облдержадміністрації відповів, що даний проєкт був оприлюднений та опублікований на сайті обласної ради та сайті облдержадміністрації, що є підставою для проведення тендеру на очікувану суму. Та, якщо тендер не пройде, то дані витрати потрібно буде включити до бюджету на 2020 рік.

«Обласний клінічний госпіталь ветеранів війни, який відповідно до інформації ЗМІ, хоче взяти собі безкоштовно Клименко, аби зробити на його базі факультет для майбутніх лікарів. І ми сьогодні хочемо в майбутній приватний заклад дати бюджетні кошти? Ми розуміємо, що з 1 квітня, і начальник Управління охорони здоров’я це підтвердив, в них не буде вистачати коштів і треба буде щось робити з цим закладом. І сьогодні ми хочемо віддати бюджетні кошти в дані руки?», – акцентував голова комісії.

Зважаючи на те, що майже половина закладів у 2020 році будуть реорганізовані, а деякі заклади вже не існують, хоча офіційно ще рахуються в реєстрі, Юрій Кормишкін виніс пропозицію виділити кожній обласній лікарні по 199 тис грн. для поповнення матеріально-технічної бази медичних закладів.

«Пропоную зняти 21 млн. грн.. на покупку комп’ютерів, а виділити кожній обласній лікарні по 199 тис грн. для поповнення їх матеріально-технічної бази», – запропонував Кормишкін.

Дана пропозиція була одноголосно підтримана депутатами комісії. Питання винесено на розгляд обласної сесії, яка відбудеться 26 листопада.