ВІЙНА ЗА ВОДУ. АБО ЯК СНІГУРІВКА ВСТАНОВИЛА РЕКОРД ЦІНИ НА ВОДОПОСТАЧАННЯ

За підсумками минулого року Снігурівка може потрапити до переліку встановлених рекордів. Адже ціна на воду зростає тут швидше, ніж споживач встигає до неї звикнути.

Вперше новина про подорожчання тарифу на воду та водопостачання приголомшила снігурівчан у лютому 2019. Оголошено вартість с 1 березня в 57 грн. Ніякого економічного обгрунтування тарифу ніхто не побачив – ні депутати, ні населення. Після заяви партії «Наш край» міська влада з керівництвом «Снігурівського комунальника» апетити знизили і оцінили вартість послуги в 46 грн за куб – і знову без обгрунтувань. З чого вже можна було зробити висновок, що тарифи призначаються «пальцем в небо» і без підстави – захочемо, поставимо «57», захочемо «46».

ТАЄМНИЧИЙ ВИСНОВОК ДЕРЖПРОДСЛУЖБИ

припис (2)

Реагуючи на колективне звернення жителів Снігурівки, Управлінням Держпродспоживслужби була проведена перевірка з питання обґрунтованості тарифів на воду, встановлених виконкомом Снігурівської міської ради для КП «Снігурівський комунальник». За результатами перевірки, підвищення тарифів на воду у Снігурівці визнано незаконним.

Пізніше, і до сих пір, міський голова Леонід Голобля при поясненні дій «Снігурівського комунальника» щодо анонсованого подорожчання тарифу до 60 грн посилається саме на припис за результатами цієї перевірки. Мовляв, там прописано в тримісячний термін виправити порушення, і тому ми підготували калькуляцію, згідно якої тариф збільшується.

Дослівно у приписі прописано: «У тримісячний термін усунити порушення вимог законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні тарифів на водопостачання та водовідведення шляхом приведення розрахунків тарифів у відповідність до вимог законодавства». Ця вимога неодноразово озвучувалася Голоблею, як пояснення нового подорожчання. На прохання озвучити виявленні порушення, голова, який має відстоювати інтереси своїх виборців, відмовчується. Хоча, якщо ознайомитись із висновками Держпродспоживслужби, тариф мав знизитись. А тепер відповідь на питання багатьох снігурівчан, які вимоги законодавства було порушено.

« — Підприємством, за відсутності інвестиційної програми, погодженої органом місцевого самоврядування, до складу тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення включено рентабельність.

  • До статті прямі витрати на оплату праці в калькуляції на водопостачання та водовідведення включено всю заробітну плату виробничого персоналу, яка враховує і заробітну плату персоналу, задіяну наданні послуг з вивезення рідких побутових відходів.
  • Для приватного і комунального секторів сформовано і встановлено різні тарифи. Але, чинним законодавством встановлення тарифів за категоріями споживачів не передбачено.»

Хтось бачить у приписі про формування нового більшого тарифу? Ні. А Голобля з Мамоненко побачили. Також у приписі йдеться про перерахунок і повернення коштів споживачам і бюджету. Згадується народне прислівя про «закон, як дишло». От куди хоче міський голова, туди його і верне, користуючись повноваженнями, які поклали на нього виборці.

НАЙГІРШЕ В СВІТІ – СУДИТИСЬ ТА ЛІЧИТИСЬ

Мабуть, Голобля сподівався, що містяни змиряться з новим тарифом і надалі з своєї кишені покриватимуть збитки від недбалого господарювання Мамоненка.

Але 7 червня 2019 року в Миколаївському окружному адміністративному суді зареєстровано позовну заяву жителів про визнання  неправомірним рішення виконкому Снігурівської міської ради, прийнятого за ініціативою КП «Снігурівський комунальник» щодо підвищення вартості тарифу на водопостачання та водовідведення до 46 гривень.

Міська влада всіляко затягувала процес. Представники міськвиконкому та комунального підприємства не з’являлися на засідання, постійно доносили документи, які просили долучити до справи. І коли зрозуміли, що суд не можна затягувати безкінечно, 4 грудня 2019 року зібрали виконком і скасували рішення від 09 квітня 2019 року про встановлення тарифу 46 грн, на яке було подано позив. Тобто, предмету позиву тепер, фактично, не існує. А замість нього тепер є рішення від 4 грудня, яким члени виконкому проголосували за тариф 60 грн за куб води.

Отже, у той час, коли жителі міста ще не оговтались від тарифу на воду та водовідведення у розмірі 46 гривен, поки тривала судові тяжби щодо визнання тарифу незаконно встановленим на підставі висновку Держпродспоживслужби, І.Г. Мамоненко та Л. М. Голобля підготували чергове підвищення тарифу до 60 грн за куб води. При цьому, ні якість послуг, ні якість води (яка фактично є технічною) не покращилась.

КУДИ ТЕЧУТЬ НАШІ ГРОШІ

Свої дії вищевказані можновладці пояснюють піклуванням про добробут комунального підприємства, яке за роки керування Мамоненка стало не просто збитковим, а на межі банкрутства. Адже, за два роки борги «Снігурівського комунальника» виросли до трьох мільйонів гривень. Все, що роблять за останні роки мерія разом з підприємством — намагаються покращити не якість послуг, а особисте фінансово-економічне становище.

За останній рік з міського бюджету через казначейство КП «Снігурівський комунальник» отримало майже 2 млн грн. Згідно з інформацією казначейства, вони були використані на труби, дизпаливо, заробітну плату персоналу. Ці самі витрати закладено в тариф для населення, яке сплачує 46 грн за куб води та водовідведення. І при цьому збитки підприємства перевищують прибутки, якість послуг не покращується, технічний стан мереж далі занепадає.

Замість того, щоб залучати інвестиції, «латати» мережі, покращувати якість води, керівництво «Снігурівського комунальника» при підтримці міського голови, вирішило у найлегший спосіб поповнити рахунки підприємства і силами споживачів покрити збитки. «Наш край» вважає підвищення тарифу до 60 грн за куб води та водовідведення злочином проти людей.

Ми обіцяли, що питання про підвищення тарифів на воду у Снігурівці буде під нашим особливим контролем. А те, що відбувається зараз – це цинізм і зневага міського голови по відношенню до жителів Снігурівки, які надали йому довіру. А керівництво «Снігурівського комунальника» має зменшити апетити і не запускати в черговий раз руку в кишені громадян.

ЧИЇ ІНТЕРЕСИ ВІДСТОЮЮТЬ ДЕПУТАТИ СНІГУРІВКИ

Під час сесії Снігурівської міської ради, яка відбулася 12 грудня,  ініціативною групою мешканців міста було запропоновано внести до порядку денного питання «Про скасування рішення виконавчого комітету від 04 грудня 2019 року № 142 “Про встановлення КП “Снігурівський комунальник” тарифів на послуги по централізованому водопостачанню та водовідведенню”.

Після довгих суперечок та натиску з боку жителів, присутніх на сесії, питання було внесено до порядку денного та поставлено на голосування.

«Якщо ви проголосуєте за відміну тарифу, ви залишите місто без водопостачання», — звернувся до присутніх Снігурівський міський голова Леонід Голобля.

Після цього до колег звернулась депутат міської ради Ірина Заприкут.

«Я прошу не маніпулювати фактами. Якщо ми проголосуємо за відміну цього тарифу, сядемо за стіл перемовин і прозоро призначимо тариф, ми, перш за все, станемо на захист наших виборців. В мене особисто виникає питання, як комунальне підприємство, маючи два роки тому збитки 200 тис гривен, за два роки діяльності збільшило тарифи, отримало з бюджету міста тільки в цьому році 2 млн 800 тис гривен — і в підсумку має на рахунку мінус два мільйони? Якщо ви нам і виборцям це поясните, проведете прозорий аудит підприємства, обґрунтуєте тариф, то тільки тоді ми можемо говорити про правомірність ціни на воду у нашому місті», — підтримала ініціаторів винесення питання Ірина Заприкут.

При поіменному голосуванні за відмінну рішення виконкому, яким вартість води та водовідведення збільшується до 60 грн за куб, повним складом проголосували депутати фракції «Наш край». Підтримали скасування рішення також депутати Віталій Золотий та Геннадій Шиян.

Ініціативною групою при підтримці «Нашого краю» будуть спрямовані звернення до прокуратури Миколаївської області та Державної аудиторської служби з вимогами проведення перевірки господарської діяльності КП «Снігурівський комунальник» та оцінки правомірності тарифу.

 

 

 

 

 

 

 

 

Теги: , ,