Кормишкін закликав ОДА відзвітувати про дії Стратегії-2020 та долучити депутатів і громадськість до розробки стратегічного плану на наступні роки

«Наш край» закликає Миколаївську обласну державну адміністрацію надати на розгляд депутатського корпусу Миколаївської обласної ради аналіз та звіт щодо реалізації Стратегії розвитку Миколаївської області на 2020 рік. Позицію фракції та партії озвучив голова Миколаївської обласної організації «Наш край» та голова фракції партії «Наш край» в Миколаївській обласній раді Юрій Кормишкін.

«Враховуючи, що термін дії даного документу практично завершено і на даний час іде підготовка нового документу, що буде діяти до 2027 року, вважаємо за необхідне врахувати при підготовці Стратегії розвитку на майбутні роки результати попередньої програми, якщо такі є», — наголосив депутат.

Юрій Кормишкін відзначив, що регіональні стратегії розвитку розробляються обласними державними адміністраціями після прийняття обласною радою відповідного рішення. Цього потребує закон. Але, за словами голови «Нашого краю», проєкт нового документу до цього часу «висить» лише на сайті Департаменту економічного розвитку та регіональної політики облдержадміністрації, а подання про його внесення на розгляд обласної ради від облдержадміністрації не надходило. При цьому термін дії Стратегії 2020 закінчується, а нового документу не прийнято.

«На мій погляд, у сценаріях виконання Стратегії-2027 було б більш реалістичним зосередитися на операційних цілях і заходах, які можуть бути здійснені переважно за допомогою цільового впливу органів місцевої влади  та активній підтримці держави», — відзначив Юрій Кормишкін.

На думку голови «Нашого краю» це можуть бути субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів, цільові субвенції, фінансування з Державного фонду регіонального розвитку тощо, узгоджених програм допомоги міжнародних донорів і приватних інвестицій. Повинно бути розуміння, що стратегічні цілі, визначені цим документом, фактично визначають точки прикладання зусиль та напрями використання ресурсів, у тому числі приватних інвестицій, аби їх результативність була максимальною з точки зору стратегічного бачення пріоритетів розвитку регіону.

«Та, мабуть, у команди голови ОДА є чіткий план та бачення, як ми будемо жити без юстиції, митниці та інших підрозділів, що в нас вже забрали до сусідів, а разом з тим і без мільярдних податків, яких лишилася Миколаївська область, втративши ту ж саму митницю. Чи дефіцит обласного бюджету – це уже не проблема? А може у облдержадміністрації з’явилися інші статті надходжень, що перекривають митний збір?», — написав Кормишкін.

Також, на думку Юрія Кормишкіна, будо б доречно долучити громаду та депутатів до розробки нової стратегії.

«Проєкт Стратегії-2027 у значній мірі мав би більше покладатися на компетентність, готовність і бажання мешканців області сприяти змінам і покращенням. Для цього, перед її внесенням на розгляд обласної ради, необхідно провести громадські слухання. Як вважаєте?», — відзначив голова партії.

На думку Юрія Кормишкіна, Стратегія може стати відправною точкою або фундаментом для втілення в життя плану розвитку регіону.

«Якщо цей документ візьмуть на озброєння всі, хто побажає розвивати нашу область, то його завжди можна буде доповнити і поліпшити. Але, принаймні, у нашого регіону буде розуміння шляху, по якому повинна розвиватися наша область. А це вже передбачає певну послідовність і спадкоємність влади», — сказав Кормишкін.

Теги: 2020, 2027, , , , соціально-економічний розвиток, стратегічне планування, Стратегія Миколаївської області