«Рішення Кабміну потрібно скасувати», — НАШ КРАЙ вимагає зупинити скидання радіоактивних відходів в річку Інгулець

«Наш край» ініціює звернення до Кабінету Міністрів України щодо забруднення річки Інгулець радіоактивними стоками Кабінет Міністрів України дозволив гірничорудним підприємствам Криворізького басейну скидати стічні води з хвостосховищ в річку Інгулець до 1 березня 2020 року. Відповідне розпорядження уряду № 1410-р зареєстровано 27 грудня 2019 р.

Фракція партії «Наш край» в Миколаївській обласній раді вважає, що це може привести до екологічної катастрофи в населених пунктах нашої області, через які протікає Інгулець.

«З метою запобігання виникненню аварійної ситуації на гідротехнічних спорудах Криворізького басейну дозволено до 1 березня 2020 скидати зі ставка-накопичувача, розташованого на території Широківського району Дніпропетровської області, надлишки зворотних вод у р. Інгулець згідно з індивідуальним регламентом періодичного скидання надлишків стічних вод гірничорудних підприємств Кривбасу в межвегетаційний період 2019-2020 років», — говориться в розпорядженні.

Нагадаємо, що в межах Миколаївської області протяжність гирла річки Інгулець 96 км. Води з Інгульця використовуються для поливу сільськогосподарських угідь у Снігурівському і Вітовському районах через канали Інгулецької зрошувальної системи. Зазначені підприємства знаходяться вище за течією, а отже сліди їх господарської діяльності будуть відображені в хімічному складі води річки.

«Наш край» впевнений, що піклуючись про запобігання аварійній ситуації на гідротехнічних спорудах Дніпропетровської області, цим розпорядженням Уряд наражає на небезпеку жителів Миколаївщини, які живуть в населених пунктах, розташованих біля гирла річки Інгулець. Адже, хвостосховище – це комплекс спеціальних споруд і устаткування, яке призначене для складування або захоронення радіоактивних, токсичних та інших відвальних відходів.

Фракція партії «Наш край» в Миколаївській обласній раді вимагає:

  1. Внести розгляд питання до порядку денного найближчої сесії обласної ради.
  2. На постійних депутатських комісіях обласної ради заслухати з цього питання представників Державної екологічної інспекції в Миколаївській області.
  3. Підготувати звернення від депутатського корпусу обласної ради до Кабінету Міністрів України, президента України та Верховної Ради України про відміну вищевказаного розпорядження недопущення екологічної катастрофи на території Миколаївщини.

Фракція «Наш край» в Миколаївській обласній раді звертається до колег-депутатів із закликом підтримати дане звернення. Ми маємо стати сьогодні на захист прав і інтересів наших виборців і не дозволити труїти жителів Миколаївщини радіоактивними відходами.

Теги: , Інгулець,