Звіт депутата Миколаївської обласної ради від міста Очаків Хасана Гемаєва за 2019 рік

Діяльність депутата обласної ради має декілька аспектів, один з яких — законотворчість, що передбачає участь в роботі комісій, пленарних засідань сесій, де розглядаються і ухвалюються програми, бюджет, рішення щодо соціального захисту населення. В обласній раді у 2019 році, як і раніше, я працював у складі постійної комісії з питань промислової політики і підприємництва, енергетики і енергозбереження, транспорту і розвитку інфраструктури. За звітний період цією комісією було проведено 14 засідань, у тому числі три спільних з іншими комісіями, де було розглянуто 98 сесійних і 77 профільних питань. Також, минулого року відбулось сім пленарних засідань сесій обласної ради, де було розглянуто більше сотні питань.
Одним з питань, яке тривалий час є болючим і стало традиційним на усіх зустрі­чах з виборцями, є стан автомобільних доріг в області. Минулого року наша комісія провела два виїзні засідання: в Очакові — для вивчення стану доріг, що ведуть в місто, і в Єланецькому районі для огляду траси Миколаїв-Кропивницький. За підсумками виїзних засідань були направлені рекомендації: на адресу управління інфраструктури Миколаївської ОДА — щодо доріг обласного значення і на адресу служби автомобільних доріг (САД) в Миколаївській області — щодо доріг державного значення. Як результат, деякі ділянки у напрямку Очакова, зокрема дорога О 151415 Велика Корениха — Кам’янка, протягом минулого року були відремонтовані. Ця автодорога має статус загального користування місцевого значення Миколаївської області. Загальна протяжність дороги складає 21 км і раніше проїхати по ній було практично неможливо. Замовником робіт з відновлення дороги виступило управління інфраструктури Миколаївської ОДА. Загальна вартість виконаних робіт за два роки склала близько 25 млн. грн. Дорога державного значення Т-1513 Нечаяне-Кам’янка-Очаків, за інформацією в.о. начальника САД Миколаївської області В.В. Невеселого, внесена до планових ремонтних робіт Укравтодору на 2020 рік, до речі, як і дорога через села Т-1507 Миколаїв-В.Корениха-Парутине-Очаків. На початку лютого 2020 року був проведений тендер на розробку проектної документації на поточний ремонт 36-ти кілометрів дороги Т-1513 Нечаяне-Кам’янка-Очаків. За інформацією керівника САД, після розробки проектної документації і проведення тендеру на виконання робіт почнеться ремонт цієї дороги.
Зважаючи на те, що комісія, в якій я працюю в обласній раді, опікується питаннями бюджету Миколаївщини, хотів би зауважити, що першочерговими для вирішення і фінансування за кошти обласного бюджету є питання соціального захисту, зокрема:
— оздоровлення учасників АТО і їх сімей;
— надання щомісячної матеріальної допомоги учасникам бойових дій в Другій світовій війні, дітям військових, загиблих в АТО;
— надання одноразової матеріальної допомоги сім’ям загиблих в Афганській війні;
— надання одноразової матеріальної допомоги потерпілим і дітям-інвалідам внаслідок Чорнобильської катастрофи;
— надання матеріальної допомоги сім’ям загиблих в АТО;
— створення умов для навчання дітей з особливими потребами в установах освіти.
Окремої уваги заслуговує підтримана нашою комісією програма фінансової допомоги дітям, які хворіють на цукровий діабет першого типу. З обласного бюджету їх сім’ї отримають по 10,3 тис. грн. До потреб діток з діабетом були віднесені також Т-смужки і сенсори, які показують рівень цукру в крові і т.п.
Новою і дуже корисною для людей стала програма, яка «запрацювала» наприкінці 2019 року і передбачає надання фінансової допомоги сім’ям, де є хворі діти (віком до 18 років) на обстеження і лікування складних захворювань. Консультації та детальні роз’яснення щодо функціонування цих програм можна отримати в місцевих управліннях соціального захисту. Жителі Очакова зокрема можуть проконсультуватись в управлінні соціального захисту міської ради.
Як і раніше, вважаю необхідним приділяти максимальну увагу підтримці найменш захищених верств населення — дітей, інвалідів, ветеранів війни і праці, а також допомогу установам освіти і культури. Я постійно контактую з керівниками освітніх закладів, тісно співпрацюємо з відділом освіти і безпосередньо з міським головою Сергієм Бичковим, який особисто знає навіть про найдрібніші потреби дитячих садочків, загальноосвітніх шкіл та шкіл естетичного і спортивного розвитку дітей. Разом з міською владою ми докладаємо чимало зусиль, аби використати усі можливості для залучення коштів обласного бюджету на фінансування потреб освітньої галузі міста. В результаті протягом 2019 року на реалізацію мікропроєктів місцевого розвитку з Миколаївського обласного бюджету у 2019 році була виділена субвенція: дитячому садку №2 «Золота рибка» для придбання устаткування харчоблоку на суму 191 тис. грн, ЗОШ №4 на устаткування і прилади для кабінету фізики загальною вартістю 200 тис. грн, ЗОШ №2 для придбання устаткування харчоблоку на суму 199 тис. грн.
Для реалізації проектів соціально-економічного розвитку міста в 2019 році з обласного бюджету було виділено на ремонт доріг 790 тис. грн, а також на капітальний ремонт каналізаційного колектора по вулиці Бузька — 2 588 тис. грн.
Важливим напрямком депутатської роботи в окрузі є зустрічі з виборцями і особистий прийом громадян. У 2019 році до мене звернулося більше ста жителів міста, в ході особистих прийомів надійшло близько 80 письмових і усних звернень. Зде­більшого це питання працевлаштування, медичного обслуговування, лікування дітей, ремонту доріг і так далі. Значну частину звернень вдається задовольнити, в тому числі і завдяки тісній співпраці з міською владою Очакова.
Висловлюю вдячність всім, з ким мені довелося співпрацювати при виконанні депутатських обов’язків і щиро бажаю усім, у кого є недуги, швидкого одужання. Усім батькам бажаю, щоб їх діти завжди були здорові і життєрадісні.
Х. Гемаєв, депутат Миколаївської обласної ради

Теги: звіт за 2019 рік, ,