САНІТАРИЗАЦІЯ НАЦІЇ: ЯК УКРАЇНІ СТАТИ СИЛЬНІШОЮ ПІСЛЯ ЕПІДЕМІЇ

Україна поринула у 30-денну надзвичайну ситуацію. Уряд ухвалив це рішення, щоб побороти епідемію коронавірусу. Вимушена ізоляція майже всієї нації – це історичний шанс протестувати на міцність всі державні інститути та почати реальнее перепланування і реорганізацію держави під нові виклики.

НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ

Україна вперше стикається із таким масштабним викликом. Сьогодні від кожного залежить, як швидко буде подолано епідемію. Тому як раз у ці часи кожен із нас проявить себе чи то відповідальним, чи безвідповідальним громадянином, сином, онукою, другом. Адже йдеться не про страх перед вірусом, а про відповідальність кожного перед іншими.

Особиста гігієна сьогодні та самоізоляція – це реальний спосіб у кілька разів зменшити швидкість поширення вірусу у своєму під’їзді та будинку, на своїй роботі та своєму оточенні. І дуже важливо, щоб за ці 30 днів кожен із нас зрозумів – це тільки перший випадок пандемії. Вчені попереджали про неї й попереджають на майбутнє – будуть ще. Тому за час самоізоляції нові санітарні обов’язки мають стати для нас та наших дітей традиційними звичками. Ми маємо провести санітаризацію нації задля майбутніх поколінь.

ВІРУС СТОСУЄТЬСЯ ВСІХ

Як виявили для себе українські багатії – найвищі чиновники та члени їхніх родин, коронавірус стосується всіх громадян України. Не важливо, які у тебе статки та зарплата, на метро чи власній машині ти добираєшся на роботу, яка у тебе площа квартири чи будинку та які в тебе «зв’язки» серед суддів та прокурорів.

Корумпована держава, де скоробагатьки не гребували красти на будівництвах лікарень та шкіл, виявилася повністю не готовою до епідемії.

Може хоч цей загальнонаціональний карантин їм втямить – якщо ти грабуєш державу, то вона буде неспроможна вилікувати тебе у скрутний час. Адже тільки державні установи можуть утримувати інфекційні відділення, приватним медичним закладам їх утримувати не вигідно, а влада їх до цього не примушувала. І вийшло так, що лікуватися від коронавірусу майже немає де. А туалети у більшості шкіл та лікарень у регіонах навіть не мають теплої води, не те що туалетного паперу чи мила.

РЕОРГАНІЗАЦІЯ ДЕРЖАВИ

Держава сьогодні опинилася перед вибором – або будуємо санітарно безпечну та доступну кожному інфраструктуру, або просто зникаємо серед народів. Тому нинішня надзвичайна ситуація має
примусити й Уряд, й кожного українця замислитися – якою має бути держава, щоб убезпечити всіх нас у майбутньому від нових пошестей.

По-перше, всі національні та регіональні проєкти мають враховувати санітарний аспект. Як би не переглядала влада державний та місцеві бюджети, школи, лікарні та громадські місця мають дати
кожному помити руки з милом та обробити їх антисептиком. У тому числі й базові умови життя будь-якого українця мають включати можливість банально помитися та стежити за власною гігієною.

По-друге, реформи медицини та освіти мають передбачати нову коронавірусну реальність. Усі наші діти мають завчити прості гігієнічні правила та мати можливість їх дотримуватися. Лікарні мають
бути доступні у кожній громаді, а опорна система передбачати спроможність боротьби з інфекційними захворюваннями. Вітчизняна наука має отримати цільове фінансування на дослідження у сфері біобезпеки, а система цивільної оборони запаси медичних та санітарних виробів. Вітчизняна промисловість має самостійно випускати медичні тести, рукавички та маски.

По-третє, за усвідомлене поширення пошесті має бути якнайсуворіша відповідальність. Тільки так ми започаткуємо дієву громадянську відповідальність.

Україна встоїть, як не раз доводила за свою історію. Тільки цього разу вона має зробити історичні висновки, щоб стати у новому світі більш безпечною, сильною та перспективною.

Теги: , , , санітаризація нації