Музей книги відкрився у Миколаївській обласній універсальній науковій бібліотеці

24.07.2020

Дві тисячі примірників унікальних книг і періодичних видань — перша експозиція нового музею книги. Його відкриття відбулося на базі Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки. У відкритті взяла участь голова постійної комісії обласної ради з питань  питань культури, науки і освіти, сім’ї та молоді, спорту, член фракції партії «Наш край» Надія Іванова.

Старовинні видання 17 століття, книги, які друкувалися виключно на території України до 1917 року, збірка мініатюрних книг, поліграфічні видання, іменні колекції літератури, іноземні, періодичні та довідкові видання. Все це — експонати першого в Миколаєві музею книги. Його створили на базі відділу рідкісних видань Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки. У першій експозиції представлена ​​мала частина раритетних видань — це дві тисячі примірників.

«Всього в фондах зберігається понад 55000 унікальних книг та періодичної літератури. Ідея створення музею книги на базі бібліотеки належить колишньому директору Надії Богза. Вона пропрацювала керівником Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки 29 років. Ми жили цією мрією 10 років. Вагомим поштовхом для створення музею стала державна субвенція в 2018 році. — розповіла директор бібліотеки Вікторія Аграркова.

В процесі створення відреставровано приміщення для музею, старовинні шафи для експозицій, придбано планетарний безконтактний сканер для оцифровки книг. Вікторія Вікторовна подякувала Надії Івановій за постійну підтримку питань створення музею на профільній комісії і всьому депутатському корпусу, який голосував за розподіл субвенції саме на бібліотеку. У свою чергу, Надія Іванова виказала подяку працівникам бібліотеки і привітала з відкриттям.

«Вас не можливо було не підтримати. Ваш запал цією ідеєю і небайдужість до своєї справи вражає. Я знаю, як весь колектив працював над створенням цього музею. Радує, що ви, Вікторія Вікторівно, довели справу до кінця і втілили в життя ідею вашого наставника Надії Федорівни, яка також сьогодні тут присутня. Хочеться вам побажати одного – відвідувачів. Щоб світ книги не витискали інтернет ресурси», — привітала присутніх Надія Іванова.

Депутатка вручила подяки працівникам бібліотеки, які взяли участь в реставраційних та підготовчих роботах, Вікторії Аграрковій зокрема.

 

 

 

 

 

Теги: музей книги, ,