АЛЕРГІЯ НА ВЕСНУ: ПРАВИЛА ВИЖИВАННЯ В СЕЗОН ПИЛКУ

Квітучі сади і аромати рослин, що прокинулися після тривалої зими, порадують, на жаль, далеко не всіх. За статистикою, від 20% до 60% населення страждають від весняної алергії (полінозу), але можуть навіть не здогадуватися про це, оскільки плутають її з застудою.

Нежить із сильним чханням, кашель, сльозотеча, шкірні висипання, напади задухи – ось далеко не повний перелік проявів сезонної алергії, які багато хто з нас, навіть страждаючи на поліноз не перший рік, плутає з іншими хворобами.

За якими ознаками можна відрізнити поліноз від застуди?

Якщо ви «застуджуєтеся» в один і той же час декілька років поспіль, дивуючись, як це виходить, коли на вулиці так тепло і сонячно – мова, швидше за все, про алергію. З’являється свербіння у вухах, носі, горлі та ротовій порожнині, чого не буває за застуди. Алергія рідко викликає підвищення температури, яка тим більше тримається протягом декількох днів. Крім того, в дощову погоду і пізно ввечері, після 23.00, алергік, на відміну від хворого на застуду або грип, відчуває деяке поліпшення стану. Імунна система, як правило, нестандартно реагує на пилок лише декількох видів рослин з однієї групи. Їх три. У березні-квітні «лютують» дерева і чагарники, в червні-липні – злакові трави, а в серпні-вересні естафету приймають бур’яни.

 МЕД, ВЕРМУТИ ТА ЦИТРУСОВІ – НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШІ «СМАКОЛИКИ»

Часто одночасно з «весняною» алергією проявляється ще й харчова, причому, навіть на звичні продукти. Така алергія називається перехресною. Річ у тому, що продукти, які якимось чином пов’язані з алергеном, також можуть викликати реакцію, тому при складанні раціону дотримуйтеся гіпоалергенної дієти.

Що це таке?

За алергії на пилок дерев потрібно уникати кісточкових ягід і фруктів (черешні, вишні, сливи, яблук, груш, абрикос), горіхів, березового соку, різних джемів і навіть сирої моркви. Якщо ви страждаєте від пилку злакових трав, небезпечно вживати пиво, квас, житній і пшеничний хліб, макаронні вироби, круп’яні каші, мюслі, щавель, боби, кукурудзу, а також соуси, до складу яких входить борошно. Якщо вас «мучить» пилок бур’янів, потрібна обережність із «полиновими» напоями (бальзамами, вермутами), насінням, майонезом, соняшниковою олією, гірчицею, халвою, баклажанами, динями, кавунами, цитрусовими і спеціями.

За алергії до пліснявих грибів і мікроорганізмів небезпечне вживання сиру, сухого вина, винограду, дріжджових продуктів. В період цвітіння також слід відмовитися від фітотерапії, проведення профілактичних щеплень і планових операцій. А ось із медом і прополісом будьте дуже обережні за всіх видів алергії – вони містять багато пилку. Важливо пам’ятати, що лікування і профілактику полінозу повинен проводити кваліфікований фахівець. Лише лікар може призначити потрібні антигістамінні препарати, очні краплі або спреї для носа.

Медикаментозні методи усувають симптоми алергії, але не лікують її причину. Метод власне лікування – так звана специфічна імунотерапія (АСІТ). В основі методу полягає механізм «вакцинації»: людині вводять безпечний алерген, імунна система «розпізнає» і виробляє до нього стійкість, тобто імунітет. Таке лікування може тривати від 2 до 5 років. Проте з часом прояви алергії зменшуються або зовсім зникають.

Теги: , , , , , , , ,