Календар харчування у Великий піст 2019
Цього року Великий піст починається 11 березня та триває до 27 квітня включно. Багато православних християн дотримуються обмежень у їжі в цей період.
Правила харчування по днях тижня
Протягом всіх довгих 48 днів Великого посту з раціону слід виключити скоромну їжу, тобто м’ясні та молочні продукти, яйця, а також каву, шоколад, міцні напої. Але навіть дозволена в піст їжа має свої обмеження, і кожен день тижня слід дотримуватися певних правил при складанні меню.
- Понеділок, середа, п’ятниця — припустиме сухоїдіння, яке включає продукти: хліб, зелень, сирі і солоні овочі, фрукти, сухофрукти, горіхи, мед, а також відвари або настої трав, фруктів і ягід, квас.
- Вівторок, четвер — дозволено вживати в їжу гарячу їжу, тобто ту, яка пройшла теплову обробку, варену, парену, печену, тушковану, без рослинної олії.
- Субота, неділя — дозволена їжа, яка пройшла теплову обробку з додаванням рослинної олії, а також трохи вина.
7 квітня — Благовіщення Пресвятої Богородиці — крім гарячої їжі з рослинною олією можна їсти рибу.
20 квітня — Лазарева субота, в цей день також можна їсти рибну ікру.
21 квітня — Вербна неділя, можна їсти рибу.
26 квітня — Страсна п’ятниця — суворий піст.
Під час Великого посту важливо не тільки дотримуватися церковних канонів в харчуванні, але при цьому ще й не нашкодити своєму організму. А тому їжа під час посту повинна бути продуманою, збалансованою, різноманітною і корисною.
Що ж можна готувати в різні дні тижня, і яка дозволена їжа в піст перед Великоднем? Пропонуємо вашій увазі кілька рецептів, які можна застосовувати для різних видів харчування — гаряча їжа з олією, без олії і сухоїдіння.
Квасолевий суп
Інгредієнти: 1 склянка квасолі, 4 картоплини, 1 морква,1 цибулина, 1 пучок зелені, півсклянки томатного соку, щіпка хмелі-сунелі, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком
Приготування: Квасолю промийте, залийте холодною водою і залиште замочуватися на 8-10 годин. Потім ще раз промийте квасолю, залийте водою і варіть до готовності протягом 1 години. Цибулю дрібно покришіть, картоплю поріжте кубиками, моркву потріть на крупній тертці. Додайте всі овочі до квасолі і варіть 20 хвилин. Потім влийте в суп томатний сік, додайте спеції і посоліть за смаком. Подрібніть зелень і закиньте в квасолевий суп в кінці готування.
Вареники з капустою
Інгредієнти: 0,5 кг борошна, 250 мл води, 2 ст. ложки рослинної олії, 0,5 кг квашеної капусти,1 морква,1 цибулина,лавровий лист, щіпка солі
Приготування: У просіяне борошно додати воду, сіль, 1 ст. ложку рослинної олії і замісити круте тісто. Накрийте його серветкою і залиште полежати півгодини. Дрібно покришіть цибулю, натріть на крупну тертку моркву і обсмажте на рослинній олії до готовності.Трохи засмажки відкладіть для заправки вареників, а в решту додайте віджату від розсолу квашену капусту і злегка обсмажте. Посоліть за смаком. Остудіть начинку. Тонко розкачайте тісто, склянкою або формою виріжте кухлі, начиніть капустою і зліпіть вареники. Варіть в підсоленій киплячій воді 5-7 хвилин. У готові вареники додайте решту зажарку і подавайте.
Теги: календар харчування в піст, Наш Край