Яблучний Спас: традиції, заборони і прикмети свята

У понеділок, 19 серпня, православні християни відзначають одне з дванадцяти головних релігійних свят — Преображення Господнє. У народі його називають Яблучний Спас.

Як говорить Євангеліє, в цей день Господь преобразився на горі Фавор: лице Його засяяло, як сонце, а одяг став білим, як сніг. Так Спаситель показав перед учнями своє істинне призначення.

Яблучний Спас: традиції свята

Головний символ свята — яблуко. Вважається, що людина дозріває подібно яблуку, чиї плоди спочатку зелені, а з часом наливаються соком і фарбами. Таким чином, поступово, віруючі сприймають світло Всевишнього.

Традиційно в цей день в храмах відбуваються урочисті богослужіння і обряди освячення кошиків вірян. Звичайно ж, освячуються яблука, разом з ними ягоди, фрукти і овочі.

Господині печуть в цей день як просто яблука, так і яблучні пироги. Часто день Яблучного Спаса називають святом, яким зустрічають осінь. Також молебні проводяться в садах, де починається збір, заготівля яблук та інших плодів на зиму.

Заборони на Свято Преображення Господнього (Яблучний Спас)

Занадто строгих заборон на Яблучний Спас немає. І все ж не треба забувати про те, що свято припадає на період Успенського поста. А це означає, що від гучних гулянь і пишних застіль в цей день слід утриматися.

Не варто також в свято проводити генеральне прибирання, займатися будівництвом і працювати в городі.

Як і в будь-який інший день, на Спаса треба утриматися від сварок і негативних емоцій. Кажуть, що неприємності, які побажаєш в цей день іншому, повернуться сторицею.

Прикмети на свято Яблучного Спаса

У народі Яблучний Спас називали днем ​​зустрічі осені. А прислів’я говорить наступне: «Прийшов Спас — готуй рукавички про запас». В цілому ж в це свято, спостерігаючи за природою, можна визначити погоду на найближчий час.

  • Чисте безхмарне небо — треба готуватися до морозної зими.
  • Яка погода на Спаса — така і на Покрову.
  • До 19 серпня листя на деревах почали жовтіти — скоро прийде похолодання.
Теги: , Яблучний Спас