«Юридичні особи, які офіційно обробляють сільгоспземлі, повинні мати право на першочергове її придбання», – Кормишкін про зняття мораторію

В Україні має бути відкритий ринок землі, але тільки за певних умов. Так, юридичні особи, що орендують землі, мають право на першочергове придбання даних земель. Таку думку висловив гендиректор групи компаній «ПАЕК», депутат Миколаївської обласної ради, голова постійної комісії з аграрних питань Юрій Кормишкін під час обласної зустрічі аграріїв та представників ВАР (Всеукраїнської Аграрної Ради), яка відбулася 8 жовтня у Миколаєві. Кормишкін вважає, що першочергове право на купівлю землі мають мати не лише фізичні, а і юридичні особи, які обробляють дані землі. Оскільки саме підприємства забезпечують трудові місця на селі та є головними платниками податків.

«Ми сьогодні всі заключили договори оренди, де написано, що першочергове право купити землю має підприємство, а не ми, як фізична особа. У всіх чотирьох законопроектах (зареєстрованих у ВРУ – ред.) немає ні одного слова, що має право купити юридична особа. Якщо не має цього в законі, то першочергове право, прописане в договорах оренди, не дійсне… Ось наприклад, я обробляю 5 тис га землі. Я маю право купити тільки 200-500 га, господарство – 0 га, а всіх людей нам треба звільнити… Ми повинні чітко написати (у зверненні до Президента та ВРУ – ред.), що дайте першочергове право цій особі, яка орендує ці земельні паї», – наголосив Кормишкін.

Він також звернув увагу на те, що Верховна Рада України працює над законом про відкриття ринку землі, але відповідних змін до Податкового чи Земельного кодексів не планується.

«Ми всі організовуємо ОТГ, боремося за децентралізацію. А хто буде наповнювати податки з виплати орендної плати? Ніхто! У нас є тільки 1% сплати земельного податку. Сьогодні з паю ми платимо 3 тис грн. податку, який йде в ОТГ або в район, а земельний податок – це 500-600 грн із земельного паю. І скажіть, як сьогодні сільська рада, ОТГ чи район будуть виживати?! А що робити із Земельним кодексом, де написано, що не мають право продавати землі державні підприємства? Змін до Податкового кодексу Верховна Рада не планує, до Земельного кодексу змін не планує, а хоче прийняти закон про ринок землі», – зауважив Кормишкін.

Аграрій наголосив, що відкриття ринку землі має бути за таких умов:

— купити землю можуть тільки громадяни України;

— придбана земля не має право продаватися іноземній особі протягом 10-15 років;

— першочергове право на придбання землі має мати юридична особа, яка офіційно є орендарем даних земель;

— власниками компанії, підприємства чи господарства, які хочуть придбати землю, мають бути лише громадяни України.

«Якщо ці чинники будуть, хай це буде продаж землі. І кожен із нас на сьогоднішній день, якщо будуть кредитні відсотки під 3-5%, зможе взяти ці кредити (та придбати землю)», – відмітив гендиректор ГК «ПАЕК».

Кормишкін додав, що депутати Миколаївської обласної ради мають провести позачергову сесію, де будуть обговорені конкретні пропозиції до земельного закону.

«І ставку робити не на холдинги, не на особисті селянські, фермерські господарства, а на тих аграріїв, які сьогодні є базовими платниками і базовими керівниками, які дають роботу і в селі щось роблять… Тому що ми всі говоримо за особисті селянські, переживаємо за одноосібника, в нього 5-10 га. Я хочу сказати, що в Миколаївській області майже 60% – це, так названі, селянські фермерські господарства, це не одноосібники, які фактично працюють, а це ті скриті орендарі, які орендують по 2-3 тис га землі, не оформляють договори оренди, а значаться одноосібниками. А якщо дадуть право на позачергове придбання цієї землі юридичним особам, не фізичним – ситуація зміниться», – сказав депутат.

Теги: , ринок землі,