«Наш край» продовжує вивчати нові локації у рамках проекту «Мандри по нашому краю». Христофорівка – аркасівський край

«Мандри по нашому краю» —  проект, започаткований обласною організацією партії «Наш край», щоб популяризувати, зробити пізнаваними унікальні і неповторні куточки Миколаївщини, які залишаються відомі досить вузькому колу.

Ми продовжуємо відкривати для жителів  та гостей Миколаївщини нові  малознайомі  краєвиди та пам’ятні місця, які можуть стати привабливими для відпочинку або туризму. І запрошуємо вас на Баштанщину.

Село  Христофорівка на Баштанщині розкинулося  вздовж  лівого  берега  річки. Південні  і  північні  околиці  села —  це  суцільні  степові  ліси.

Виділяють  це  скромне  село,  поміж  багатьох  інших  степових  сіл,  багата    історія  і  висока  духовна  спадщина,  пов’язана  з  іменем  та  родиною  М.М.  Аркаса.

Батько Микола Аркас у 1871 році придбав землі, які прилягали до сіл Балацьке, Христофорівка, Піски і Костянтинівка загальною площею 8536 га.

У 1881 році старий Аркас передав ці землі синам Миколі і Костянтину. Миколі перейшли у власність землі навколо сіл Христофорівка і Піски.

Місцеві  жителі  села Христофорівка  називали  Миколу Аркаса  добрим  паном —  за  його  ставлення  до  людей,  особливо  до  дітей  простих  селян.

Христофорівська загальноосвітня школа побудована у 1955 році на фундаменті маєтку Аркаса, зруйнованого під час війни.

 

«Музей Аркаса»

 

Пам’ять  про видатного земляка христофорівці зберігають в експозиції Музею історії села та образотворчого мистецтва. Тут зібрані артефакти побуту селян тих часів, фотографії з сімейних альбомів. Відвідавши музей, гості мають можливість ознайомитись з іншими видатними особистостями, які проживали в Христофорівці та залишили по собі культурне надбання.

В Христофорівці активно працює Народна студія образотворчого мистецтва. Творчі роботи місцевих митців постійно демонструються в експозиціях музею.

 

«Аркасівський ліс та аркасове джерело»

 

Аркасівський, або  Христофорівський  ліс відомий, як  чудове  місце  літнього  відпочинку та   історична  пам’ятка,  пов’язана   з  ім’ям  Миколи Аркаса.

Аркас  захоплювався  мисливством.  За  існуючою  легендою, одного  разу  підчас  полювання,  охоплений  спрагою, він знайшов  підземні  джерела  з  холодною  водою,  яка  витікала  під  крутим  схилом.  У  Миколи Аркаса  виникла  ідея  впорядкувати  розрізнені  джерела  і  посадити  навколо  лісок,  що  згодом  і  було  зроблено.  Лісок  розростався  і  незабаром  сягнув  29  гектарів.  А  вже  сучасники  ті  джерела  впорядкували,  збудували  джерельну  криницю,  яку  назвали  Аркасовою.  Ця  криниця  ніколи   не  замерзає  і  завжди   служить  людям.

«Аркасівські конюшні»

 

Микола Аркас був хорошим господарником. На цих землях він вперше почав запроваджувати у сільське господарство нові технології, а також механізував важкі трудомісткі процеси.

Але найбільш гучними були його досягнення в галузі тваринництва.   Він займався племінним конярством, великою рогатою  худобою, свиноводством, мав також овець і навіть верблюдів.

Комплекс тваринницьких приміщень був винесений за околицю села. Там же був і іподром. Деякі приміщення збереглися і до наших днів – це конюшні, конторське приміщення, а також парк, який зачвідчує естетичні смаки свого господаря.

Конюшні, які збереглися до наших днів, збудовані у 1882 році.

 

Христофорівка, яку називають «аркасівським краєм»,  гідна того, щоб увійти до складу туристичних маршрутів Миколаївщини.

А ми і надалі відкриватимо для вас цікаві місця нашого краю, які стануть вашими улюбленими локаціями для відпочинку. Мандруйте з «Нашим краєм»!

Теги: , , Христофорівка