Під час засідання по визнанню незаконним тарифу на воду у Снігурівці, директор КП анонсував чергове підвищення в 2020 році

Сьогодні відбулося чергове  засідання суду по визнанню неправомірним рішення виконкому Снігурівської міської ради щодо тарифу на воду. 23 жовтня суд закрив підготовче впровадження і сьогодні розпочато розгляд справи по суті.

Сторона відповідача – Снігурівської міської ради та третя особа  — КП «Снігурівський комунальник» наполягали на тому, що рішенням виконкому в квітні 2019 року тариф не підвищено, а здійснено його корегування.

«Останній раз тариф на воду і водовідведення підвищувався у 2017 році. А в 2019 було проведено його корегування через підвищення деяких показників собівартості – заробітної платні та ціни на електроенергію та паливно-мастильні матеріали», — наполягав під час засідання представник Снігурівської міської ради.

При цьому ні стороні позивача, ні суду не було надано розрахунків собівартості тарифу. Тому позивач та його представник вважають його економічно не обґрунтованим.

«Корегування тарифу відбулось за відсутності належної економічної обґрунтованості з боку КП «Снігурівський комунальник» Ми не розуміємо, може він дійсно має бути таким, як зараз. Може він має бути більшим, а може меншим. Але вони не надали належних документів для затвердження такого корегованого тарифу. І нашу думку підтримує управління Держспоживслужби, за висновками якого, при перевірці підприємства, тариф відкореговано з порушеннями. І, зауважимо, що припис за результатами перевірки не тільки не оскаржено підприємством, але й частково виконано», — звернулась до суду представник позивача.

При цьому відповідач і керівництво КП «Снігурівський комунальник» апелювали фактами, які підтверджують збитковість підприємства при діючому, вже скорегованому тарифі. І стверджували, що ситуацію може виправити лише ще більше підвищення ціни на воду для населення, яке вже заплановано на 2020 рік.

«У квітні відбулась не  зміна тарифу, а його корегування. І все одно цей тариф є збитковим. Ми на 2020 рік розрахували новий тариф, він вищий за цей корегований. Бо навіть корегований тариф не відповідає собівартості. Підприємство вже стало неплатоспроможнім на сьогоднішній день і ми зверталися до міської ради з клопотанням виділення коштів з бюджету для оплати заборгованості КП за електроенергію», — звернувся до суду директор КП «Снігурівський комунальник» Георгій Мамоненко.

Суддя заслухала обидві сторони та оголосила перерву в засіданні до 5 грудня 2019 року, під час якого відбудуться дебати та винесено рішення.

 

Нагадаємо, що в квітні, під час засідання виконавчого комітету Снігурівської міської ради, було прийнято рішення про коригування тарифу на водопостачання та водовідведення, згідно якого ціна на воду підвищиться до 46 гривень за кубометр. При цьому була порушена процедура затвердження тарифу – керівництвом мерії та КП не проводилось опрацювання питання з депутатами, головами постійних комісій, не була надана обґрунтована калькуляція тарифу, не проведено експертизу якості води.

Ігноруючи вимоги депутатської фракції партії «Наш край» в Миколаївській обласній раді, які були озвучені на початку лютого, керівництво міста та КП «Снігурівський комунальник» так і не надали ні депутатам, ні мешканцям міста розгорнутий розрахунок формування тарифу і його відповідність розміру економічно обґрунтованих витрат на виробництво послуг водопостачання та водовідведення. Все, що змінилося – знизився «показник апетиту» місцевої влади з 57 до 46 гривень за куб непридатної до вживання води, яка фактично є технічною!

Також Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області на запит мешканців Снігурівки проведено аналіз окремих складових планових розрахунків тарифів на послуги, що надаються КП «Снігурівський комунальник». За висновками управління, підприємством порушено Порядок формування тарифів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України, та порушена процедура погодження у відповідності до вимог законодавства.

 

Теги: , , ,