Уряд має підвищити прожитковий мінімум на 1700 грн, інакше держбюджет поза законом, – «Наш край»

Якщо влада негайно не підвищить показник прожиткового мінімуму до 3729 грн, держбюджет на наступний рік виявиться поза законом. Про це заявив співголова партії “Наш край”, народний депутат Сергій Шахов.

За його словами, влада має підвищити прожитковий мінімум до фактичного, інакше виявиться, що уряд порушив закон.

«Нещодавно окружний адмінсуд Києва визнав, що уряд у минулому році порушив закон, розробляючи держбюджет на 2019 рік. Суд вказав Кабміну, що той мав встановити прожитковий мінімум із урахуванням науково-громадської експертизи. Отже чинний держбюджет на цей рік порушує закон через занижений рівень прожиткового мінімуму», – зазначив Сергій Шахов.

Співголова партії не виключає, що держбюджет на наступний 2020 рік теж може бути визнаний судом незаконним.

«За даними Мінсоцполітики, фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах жовтня цього року становив 3729 грн. Але ця позиція Міністерства не була врахована – на 1 січня наступного року прожитковий мінімум становитиме лише 2027 грн та протягом року зросте лише до 2189 гривень», – зазначив Сергій Шахов.

Він закликав владу скорегувати показник прожиткового мінімуму до фактичного рівня.

«Наш край» закликає владу не підставляти бюджет усієї держави та терміново скорегувати показник прожиткового мінімуму до фактичного рівня. Уряд має підвищити його щонайменше на 1700 грн», – підсумував Сергій Шахов.