«Спочатку проведіть референдум»: Кормишкін розкритикував дії влади щодо земельної реформи

Депутат Миколаївської обласної ради, голова аграрної комісії Миколаївської обласної ради Юрій Кормишкін розкритикував дії влади щодо земельної реформи та запропонував народним депутатам і представникам Аграрного комітету ВР, в першу чергу, провести всеукраїнский референдум, аби дізнатись чи готові люди до відкриття земельного ринку в Україні. На цьому він зазначив під час обговорення земельної реформи України у п’ятницю, 29 листопада, у рамках 15-го регіонального земельного форуму «Діалоги про Україну».

Спочатку Юрій Кормишкін поскаржився на ситуацію із відшкодування експортного ПДВ для аграріїв.

«В 2016 році, коли прийшла нова влада від БПП, вони прийняли закон, яким відмінили спецрежим ПДВ. В 2017 році наші законодавці скасували ПДВ вже не тільки з технічних культур, а й з зернових. Відшкодовуємо не ми, відшкодовують тільки зернотрейдери, і сьогодні, відповідно до всіх даних, отримують відшкодування тільки 3-5 крупних аграріїв в Україні. З 1 січня 2020 року в аграріїв забирають майже останнє ПДВ з ріпаку. Не буде експорту, а тільки переробка. І у тих, у кого є заводи, будуть заробляти на переробці 17% ПДВ», – обурився діями влади Кормишкін.

Окрім того, депутат Миколаївської облради зауважив, що на сьогоднішній день не внесено жодних змін до Податкового та Земельного кодексів, і, у разі відміни мораторію на продаж сільгоспземлі, у місцеві бюджети перестануть надходити суттєві кошти від орендної плати.

«Перед тим як говорити за оподаткування, хотів би сказати, що сьогодні, відповідно до норм чинного законодавства, земельний податок в Україні складає від 0,3 до 1%. В Миколаївській області, завдяки рішеннями облради і всіх громад, прийнято земельний податок 1% – це 200-250 грн/га, а не 30-80 грн/га, як ви говорите. Сьогодні всі ОТГ хвилюються, адже більшість з них живуть за рахунок податок на прибуток, який отримують з виплати орендної плати. Шановні народні депутати, скажіть, будь ласка, коли буде продаж землі, виплати орендної плати не буде – буде 0? Буде тільки земельний податок у розмірі 200 грн, а податок на прибуток, який йшов в громаду – 800-900 грн/га – не буде в бюджеті. Змін до Податкового кодексу немає, змін до земельного кодексу немає. Скажіть, що отримають громади в четвертому кварталі замість податку на прибуток? Нічого», – звернувся до представників влади Юрій Кормишкін.

Також він заявив, що на сьогоднішній день в Україні існує продаж землі за рахунок можливості продажу особистих селянських господарств.

«Ви говорите про те, щоб роздати людям по 2 га, бо в нас є тіньовий ринок. Відповідно до нашого чинного законодавства, землю сьогодні можна не продавати договорами емфітевзису та договорами оренди на 49 років, а можна продати договір купівлі-продажу сільгоспземлі законно через нотаріуса. Продаж землі вже є, і він законний. Треба було вносити зміни до законодавства і заборонити продавати ОСГ сільгоспвиробникам», – виступив депутат облради Кормишкін.

Станом на сьогоднішній день в Миколаївській області 70% аграріїв досі не отримали часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва у рамках державної програми. Цю ситуацію, як приклад, навів голова комісії з аграрних питань у зв’язку із пропозицією влади надавати аграріям кредити на придбання сільгоспземлі у разі відкриття земельного ринку.

«Ви запевняєте, що дасте нам кредити на землю. Зазначу, що вже кінець листопада, на програму компенсації придбання вітчизняної техніки було передбачено 40 мільйонів гривень. На сьогоднішній день Миколаївська область недоотримала 70% компенсацій. Коли ж отримає? Теж саме буде по кредитам. Чому б державі не надати земельний податок у розмірі 3%, податок на прибуток5-7%, і таким чином буде наповнюватись бюджет», – запропонував Кормишкін.

В тому числі, він підтримав ідею президента України Володимира Зеленського щодо проведення всеукраїнського референдуму.

« Зеленський запропонував зробити референдум. Так от давайте ви спочатку проведіть референдум для українського народу, спитайте, чи хочуть продавати землю. Буде результат референдуму і буде видно, які зміни до законодавства варто робити. Я займаюсь сільгоспгосподарством 16 років, мої діти тут живуть, і я нікуди не збираюсь їхати. Давайте відремонтуємо дороги, в першу чергу, почнемо наповнювати бюджет, а потім дивитись, що далі робити», – резюмував Кормишкін.

Нагадаємо, раніше Юрій Кормишкін вже наголошував на тому, що закон про ринок землі має бути прийнятий лише після Всеукраїнського референдуму.

 

Теги: , ,