РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ПОРАДИ. ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД ЗАРАЖЕННЯ КОРОНАВІРУСОМ — ІНСТРУКЦІЯ

Спалах коронавірусу нового типу COVID-19 обернувся глобальною пандемією – інфекція може торкнутися двох третин населення Землі.

Станом на ранок 17 березня в Україні зареєстровано 7 лабораторно підтверджених випадки COVID-19. В Чернівецькій області – чотири випадки, м. Київ — два та в Житомирській – один (один летальний).
Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Всього з початку 2020 року до Центру громадського здоров’я надійшло 140 повідомлень про підозру на COVID-19 (7 випадки — підтверджені лабораторно, 89 – негативні, коронавірусу немає, 44 — досліджується). З початку року вірусологічна референс-лабораторія ЦГЗ протестувала близько 500 зразків на нову коронавірусну інфекцію COVID-19.

У світі було зареєстровано 182 406 випадки захворювання COVID-19, з них 79 433 осіб одужали. За межами Китаю зафіксовано 101 356 випадків у 150 країнах/територіях/регіонах.

На території Європейського регіону зареєстровано 63 268 випадків захворювання COVID-19 (Італія 27 980, Іспанія 9 191, Франція 6 633, Німеччина 6 012, Швейцарія 2 200, Великобританія 1 547, Голландія 1 413, Норвегія 1 169, Швеція 1 059, Бельгія 1 058, Австрія 1 016, Данія 914, Греція 352, Чехія 298, Фінляндія 272, Ізраїль 250, Португалія 245, Ісландія 180, Ірландія 169, Румунія 158, Польща 156, Сан-Маріно 102, Російська Федерація 93, Естонія 79, Словаччина 72, Словенія 57, Албанія 51, Хорватія 49, Сербія 46, Болгарія 43, Угорщина 39, Білорусь 36, Латвія 34, Грузія 33, Кіпр 33, Вірменія 30, Республіка Молдова 23, Мальта 21, Азербайджан 19, Боснія і Герцеговина 19, Люксембург 19, Північна Македонія 19, Литва 17, Андорра 14, Ліхтенштейн 7, Казахстан 6, Туреччина 5, Україна 3, Монако 2, Святий Престол 1) та 2755 летальних випадків (у світі 7154).

 

Через загрозу епідемії коронавірусної інфекції Кабінет міністрів України запровадив обмежувальні заходи та карантин в освітніх закладах з 12 березня по 3 квітня включно.

Із 17 березня в Миколаєві тимчасово призупинили роботу об’єктів загального користування. Відповідне розпорядження міського голови опубліковане на сайті Миколаївської міської ради.

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич підписав розпорядження №65р «Про тимчасове зупинення роботи об’єктів загального користування, розташованих у місті Миколаєві, з метою попередження розповсюдження захворюваності на гостру респіраторну інфекцію, спричинену коронавірусом COVID-19».

17 березня 2020 року з 00:00 тимчасово зупинити роботу таких об’єктів загального користування незалежно від форми власності та підпорядкування з присутністю більше 10 осіб, розташованих у м. Миколаєві, до особливого розпорядження міського голови та скасування обмежувальних заходів: кінотеатрів, театрів, музеїв, галерей, бібліотек та інших культурних і розважальних закладів; дитячих розважальних центрів та клубів, майданчиків, у тому числі спортивних, зоопарку; фітнес-клубів, тренажерних залів, басейнів, спортивних майданчиків та стадіонів; усіх магазинів, крім продуктових та аптек; торговельно-розважальних центрів; будівельних ринків та інших (крім продуктових); ресторанів, закладів громадського харчування, серед іншого у готелях, барів, клубів, кафе, дискотек, пабів тощо.

Такі ж розпорядження з введенням карантину було видано і в інших населених пунктах області на невизначений термін.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, захворювання може передаватися від людини до людини через дрібні краплі, які виділяються з носа або рота хворого COVID-19 при кашлі або чханні.

НАСКІЛЬКИ СТРАШНИЙ КОРОНАВІРУС?

Галас в інформпросторі, страх перед невідомим, брак фахової інформації призвели до низки протестів у різних містах України – Винниках, Нових Санжарах та Чернівцях. Що таке коронавірус, як він передається, як можна себе убезпечити і чи варто боятися хвороби, про це розповіла Оксана Пушкарьова, лікар-епідеміолог Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру під час дискусії «Коронавірус: шляхи передачі та емпатія до ближнього».

ЧОМУ НОВИЙ КОРОНАВІРУС?

«Про коронавірус світ заговорив наприкінці минулого року. Чому новий? Коронавіруси існували і раніше, але науковці з’ясували, що цей коронавірус поводиться по-іншому. Його почали вивчати і продовжують робити це досі. Зараз коронавірус реєструється у багатьох країнах. У Китаї є 86 тисяч тих, хто захворів. Але він реєструється в майже усіх країнах: є поодинокі випадки, а є й спалахи».

ХТО ХВОРІЄ НА КОРОНАВІРУС?

«Це здебільшого чоловіки, особи віком від 22 до 92 років. Тобто дорослі. Дуже прикро, що вірус почав передаватися внутрішньолікарняно, тобто майже 30% хворих – це медики».

ЧИ ХВОРІЮТЬ ДІТИ?

«Є поодинокі випадки і здебільшого йдеться про дітей старших 10 років».

ЧИ Є ВІРУС В УКРАЇНІ?

«80% тих, хто захворів, переносять коронавірусну інфекцію легко. Тобто температура 37 градусів, кашель і нежить. Чи люди на 100% самоізолюються за таких симптомів? На жаль, ні. З одного боку тішить, що 80% переносять вірус легко, а з іншого боку, це означає, що вірус вже може бути поширеним на території України».

КОЛИ СТАВЛЯТЬ ДІАГНОЗ КОРОНАВІРУС, КОЛИ МАЄ ПРИЇХАТИ КАРЕТА ШВИДКОЇ ДОПОМОГИ І ЩО РОБИТИ ХВОРИМ?

«Чернівчанин, у якого таки діагностували коронавірус, вчинив дуже розумно. Разом з дружиною вони самоізолювалися вдома і коли помітили ознаки хвороби, викликали карету швидкої допомоги. Чоловік не йшов сам у медичний заклад, не розповсюджував вірус у громадських місцях. Його госпіталізували в інфекційний стаціонар. А дружина сьогодні здорова. Контактні (тобто ті, хто контактував із хворим, але не має ознак захворювання) можуть самоізолюватися вдома. Їм не потрібен інфекційний стаціонар. Крім того, летючість коронавірусу по вентиляції недоведена. А ось, наприклад, кір, який був у нас торік, його летючість і особливо передача по вентиляційних шляхах у будинку доведена. Він на 100% передається через вентиляційні шляхи. Але кору чомусь ніхто не боявся?»

ЯКА СИМПТОМАТИКА КОРОНАВІРУСУ?

«Грип, ГРВІ і коронавірусна інфекція мають однакову симптоматику: температура, головний біль, біль у м’язах, слабкість, виснаження, закладений ніс, чхання, біль у горлі, кашель, утруднене дихання. Усі засоби неспецифічної профілактики є однаковими і для ГРВІ, і для грипу, і для коронавірусної інфекції».

ЯК ПЕРЕДАЄТЬСЯ КОРОНАВІРУС?

«Грип, ГРВІ і коронавірус – це респіраторна група інфекцій, які передаються повітряно-крапельним шляхом, тобто через контакт з хворою людиною, або через слизову, коли у приміщенні є вірус і він осів, наприклад, на ручці дверей, телефоні тощо. А ми своїми руками торкаємося слизових – очі, ніс та рот. І таким чином отримуємо цей вірус, навіть не маючи прямого контакту. Тому основними засобами заходу при респіраторних вірусних інфекціях є єдині правила захисту – гігієна рук, гігієна органів дихання, гігієна кашлю. Віруси люблять сухі закриті приміщення. Не люблять вологого прибирання, провітрювання. Тому коли людина є на самоізоляції вдома, має легку респіраторну вірусну інфекцію, то всі ці заходи, незалежно від того, чи це коронавірус, чи грип, чи ГРВІ, вони є ідентичними».

ЩО ТАКЕ ЕТИКЕТ КАШЛЮ?

«Дуже часто ми кашляємо у свою долоню. Тобто віруси, які опиняються у нас на руці, переносимо далі – на телефон, поручні у транспортні, дверні ручки тощо. А потім цим користується наступна людина. Щоби не передавати віруси, слід кашляти у лікоть. А якщо кашляємо у серветку, то вона має бути одноразова, яку відразу викидаємо, а не пхаємо у кишеню».

ЧИ ТРЕБА ОДЯГАТИ МАСКИ?

«Якщо людина хвора і не може самоізолюватися, вона повинна одягнути маску. Але не носити її увесь день, бо знову ж таки на ній накопичуються віруси. Маску треба дуже обережно знімати з вух і утилізувати. Здорові люди не повинні носити маски – ні на вулиці, ні в приміщенні. Якщо у закритому приміщенні є контакт з хворим, то найефективніше одягати респіратор або ту ж маску. Але перед тим, як її одягнути, треба помити руки. Бо торкаючись інших предметів у приміщенні, ми переносимо віруси, до того ж, одягаючи маску, наближуємо їх до обличчя, тобто до слизових оболонок».

ЧИ ЗУСТРІЧАЛИСЯ МИ З КОРОНАВІРУСОМ РАНІШЕ?

«Щороку вірусологічні лабораторії виділяють коронавіруси, риновірусну інфекцію, аденовірусну інфекцію. Тобто є коронавірусна інфекція, яка не спричиняє важкого захворювання. Хворі лікуються амбулаторно».

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ НОВИЙ КОРОНАВІРУС?

«2002 року було таке захворювання, як SARS. Але в Україні ми його не відчули. Тоді це захворювання протікало протягом двох років – були піки захворювання, залежно від погодних умов. На сьогоднішній день у нас є новий коронавірус. Він мутований, чим і є небезпечним, бо немає специфічного лікування та профілактики. З респіраторних вірусних інфекцій тільки грип має специфічну профілактику – вакцинацію.

При коронавірусі специфічного лікування немає, але жертвами хвороби знову ж таки стають люди з хронічним захворюваннями. Можна сказати, що здорове харчування, здоровий спосіб життя дозволяє уникати хронічних захворювань. Треба розуміти, що грип значно небезпечніший, ніж коронавірус. І епідсезон грипу триватиме ще до травня. Тому що сьогоднішня погода сприятлива для розвитку усіх вірусних респіраторних інфекцій. Тому Міністерство охорони здоров’я працює за алгоритмом. Якщо у Чернівцях є зафіксований перший випадок коронавірсу і ця людина була контактна, то кожен наступний випадок респіраторного захворювання буде розглядатися, як ймовірна коронавірусна інфекція. А якщо буде виявлений випадок захворювання в іншій області і пацієнт не контактував з людиною з підтвердженим діагнозом, то його спочатку тестуватимуть на грип А та В. Якщо результати будуть негативними, тоді випадок розцінюватимуть як підозрілий»

ЯК УБЕЗПЕЧИТИ СЕБЕ ВІД ЗАРАЖЕННЯ?

Насамперед треба обмежувати свої подорожі, особливо до країн, де зафіксовані спалахи хвороби. Так само не варто перебувати у місцях великого скупчення людей. У такий спосіб ми зможемо мінімізувати ймовірність передачі інфекції. Профілактика при коронавірусі ідентична з профілактикою при грипі. Насамперед часте миття рук. Якщо вдома є хворий на ГРВІ, то руки треба мити кожні 10 хвилин. Уникати торкань слизової».

ЧИ ДОПОМАГАЮТЬ АНТИСЕПТИКИ?

«Антисептика рук – дуже ефективний засіб профілактики, але потрібно проводити його правильно. Особливо якщо є довгі нігті. Зазвичай усе, що є під нігтями, навіть після антисептика, там і залишається. Годинники, персні – це те, де збирається найбільше вірусів. Брусок мила, яким усі користуються, теж сприяє накопиченню вірусів. Рушники тощо. Під час миття рук дуже часто немитими залишаються великі пальці. Тому треба дуже ретельно підходити до цього. Нігті і великий капець – це ті місця, де найбільше накопичуються бактерії та віруси. Кишенькових антисептиків дуже багато. Але ефективний антисептик повинен мати не менше 70% етилового спирту. Все інше – це марне витрачання грошей. Краще просто мити руки з милом чи витерти вологою серветкою. Щоби досягнути ефекту, користуючись кишеньковим антисептиком з супермаркету, треба пшикнути 27 разів».

МІФИ «ЧИ ДОПОМАГАЄ СОЛЬОВИЙ РОЗЧИН?

Вірус потрапляє через слизові. Він не любить зволоження. Якщо ми зволожуємо носові ходи, тим самим ми можемо зменшити накопичення вірусу, але це не означає, що на 100% це допомагає. Але зменшує концентрацію – це факт. Чи виявлять хворих за допомогою вимірювання температури у пунктах пропуску? Достатньо перед перетином кордону випити жарознижуюче і температура буде нормальною. Тому вимірювання температури під час перетину кордону спрацює тільки тоді, коли людина свідома своїх дій. Якщо особа не хоче, щоби в неї виявили підвищену температура, вона цілком може це приховати. Крім вимірювання температури, треба роздавати пам’ятки, щоби людина розуміла, навіщо це робити. Кунжутова олія, протималярійні препарати, ліки для лікування СНІДу тощо – це теж поширені міфи. Вони є наслідком пошуку людьми виходу із ситуації. Ще один поширений спосіб «лікування» – часником. Єдиний ефект, якого можна ним досягнути, щоби до вас ніхто близько не підійшов. Імуностимулятори, модулятори тощо не лікують гострі респіраторні захворювання. Лікування при коронавірусі є симптоматичне. Є температура – збиваємо її, приєднується бактерійна флора, за рекомендацією лікаря, вживаємо антибіотики. Все інше – пиття, яке дозволяє зменшити накопичення вірусу в організмі, провітрювання, вологе прибирання. Решта препаратів – неефективні і недоказові».

ЧИ БУЛА УКРАЇНА ГОТОВА ДО КОРОНАВІРУСУ?

«2019 року був виданий новий наказ щодо роботи з гострими респіраторними інфекціями. До того був інший наказ. Змінюються підходи, тому змінюються накази. На основі цього наказу був виданий наказ по департаменту охорони здоров’я. Тобто усе було прописано ще до ситуації із коронавірусом, і галас навколо цієї ситуації був перебільшений. У наказі було прописано, що у випадку спалаху ГРВІ медики мають працювати у засобах індивідуального захисту і масках з HEPA-фільтром. Настане весна і вірус притихне. Восени будуть знову сприятливі умови для розвитку гострих респіраторних вірусних інфекцій, зокрема і коронавірусу. Скуповувати маски – це означає дозволяти фармацевтичним фірмам заробити. Краще купити яблуко чи піти у спортзал і вести здоровий спосіб життя».
ЗАХОДИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ, ЯКИХ РЕКОМЕНДУЄ ДОТРИМУВАТИСЯ ВООЗ

  • Регулярно обробляйте руки спиртовмісним засобом або мийте їх з милом. Якщо на поверхні рук присутній вірус, то їх обробка таким засобом або миття з милом вб’є його.
  • Тримайтеся на відстані не менше одного метра від людей, які кашляють або чхають. Це необхідно для того, щоби не вдихнути краплі, що виділяються з носа або рота іншої людини, яка може бути інфікована вірусом COVID-19.
  • Мінімізуйте контакт рук з очима, носом і ротом, оскільки своїми долонями ми торкаємося безлічі предметів, на які міг потрапити вірус. Таким чином, вірусні частинки при дотику до очей, носа або рота можуть потрапити до організму.• Кашляючи або чхаючи, прикривайте рот або ніс згином ліктя (але не долонею) або серветкою, яку після використання варто відразу ж утилізувати.
    • Відчувши нездужання, залишайтеся вдома. Зверніться за медичною допомогою, якщо у вас підвищилася температура, з’явився кашель або дихання стало ускладненим.
  • Дотримуйтесь актуальних рекомендацій медичних фахівців, а також МОЗ і медустанови, де ви зазвичай проходите лікування.

РЕКОМЕНДАЦІЇ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ ТА ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА

Окрім дотримання безпечної дистанції поряд з людиною, що чхає або кашляє, українське МОЗ та Товариство Червоного Хреста радять користуватися медичними масками, які щільно прилягають до обличчя і повністю прикривають ніс, рот і підборіддя.

Також слід по можливості уникати контакту з продуктами тваринництва, свійськими або дикими тваринами, а в разі взаємодії з ними або домашніми тваринами мити руки з милом.

РЕКОМЕНДАЦІЇ РАДИ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ УКРАЇНИ

В РНБО, крім миття рук з милом не менше 20 секунд або із засобом для дезінфекції, а також вищевказаних рекомендацій ВООЗ та МОЗ, радять:
• Не вживати антибіотиків чи противірусних препаратів. Наразі немає наукового підтвердження, що противірусні засоби запобігають зараженню коронавірусом. Антибіотики взагалі не знищують віруси, а діють тільки проти бактерій;

  • Мити поверхні, використовуючи засоби дезінфекції. Хімічні засоби дезінфекції, які можуть вбивати коронавірус: відбілювач, хлор, розчинники, 75% етанол, оцтова кислота і хлороформ.

Де можна отримати останню інформацію про коронавірус?
Актуальні дані про епідемію коронавірусу і способи індивідуального захисту від інфекції публікуються на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Останню інформацію про COVID-19 і профілактичні заходи можна знайти на сайті Міністерства охорони здоров’я України. Також всі актуальні відомості про коронавірус, пов’язані з Україною, публікуються Центром громадського здоров’я при МОЗ.

Теги: COVID-19, ,