«Наука мовчить, влада мовчить»,– Кормишкін. В стінах ОДА обговорили як вийти з ситуації, яка склалась внаслідок масштабної посухи

19.05.2020

В Миколаївській ОДА пройшло засідання круглого столу з аграріями щодо ситуації, яка склалась на Миколаївщині у зв’язку з посухою. Участь у засіданні прийняли провідні аграрії з кожного району, члени постійної комісії з питань АПК, голова аграрної комісії, голова фракції «Наш край» Юрій Кормишкін, перший заступник голови Миколаївської обласної ради Тахір Садрідінов, директор департаменту АПР Олена Піскун, в.о. начальника Головного управління ДФС у Миколаївській області Віталій Заітов.

Голова аграрної комісії Юрій Кормишкін зазначив, що раніше існував аграрний консорціум, завдяки чому багатьох проблем можна було би уникнути і бути готовими до них.

 

«У нас раніше була така практика до 2015 року. У нас був аграрний консорціум, ми там спілкувались. От зараз ми зайшли у весну, і побачили, що немає вологи. І сільгоспуправління, профільний заступник збирали аграріїв, і виносили свої пропозиції, щоб не вносити багато добрив. Але зараз з нами ніхто не спілкується. Наука мовчить, влада мовчить», — розповів Кормишкін.

 

Фермери запропонували ряд пропозицій до уряду, щоби якось допомогти побороти наслідки посухи. Серед них —  від уряду для аграріїв Півдня призначити пільгу по ПДВ, домовитись з банківськими установами зробити пролонгацію по кредитним відсоткам.

Директор ТОВ «Гарант Агро» Анатолій Гасюк зауважив, що через складний фінансовий стан аграріям важко розплатитись з податками та за кредити з банками.  Адже питання державної компенсації фермерам теж примарне.

«Ми не зможемо заплатити податки. Багато підприємств розвалиться, багато буде звільнено з роботи. З компенсацією питання незрозуміло… Ми прийшли сюди, щоби поспілкуватись, вирішити це питання. Потрібно робити це вже радикально. Не чекати. Верховна Рада піде на канікули, осінню прийде і грошей в них не буде — це затягнеться на 2-3 роки», — висловив думку аграрій.

«Дійсно, наша область є аграрною і це дуже важливо, щоби наші аграрії розвивались і в нас не було таких проблем.  Нам треба бачити наперед, що робити, якщо в наступному році буде така сама ситуація. Яким чином ми будемо виходити?» — зауважив заступник голови Миколаївської ОДА Сергій Бичков.

Заступник голови Миколаївської обласної ради, член команди «Нашого краю» Тахір Садрідінов відзначив, що уряду потрібно провести відповідну роботу з банківськими установами, щоби вони пішли на зустріч аграріям.

«Отримати би фінансування з банку на пільгових умовах. Щоби ми не збирали документи, як ми збираємо — місяць. Щоби були гарантії, шо на затрати ми отримали якийсь банківський кредит. Принаймні 0,1%. Це підтримало би аграріїв», — висловив побажання Тахір Садрідінов.

Тим більше в.о. начальника Головного управління ДФС у Миколаївській області Віталій Заітов підтвердив наміри регіонального ДФС допомогти аграріям.

Врешті, Юрій Кормишкін запропонував главам адміністрацій підготувати висновки з ситуації що склалась, щоби розуміти, як діяти далі.

 

«Пропоную, щоб Сергій Васильович дав доручення главам адміністрацій у терміновому порядку до п’ятниці по райрадам, ОТГ підготувати висновки. І ми в п’ятницю проведемо нараду, і зрозуміємо, куди далі рухатись. Думаю, 3-4 дні достатньо для того, щоб зробити таку роботу»,  — резюмував Кормишкін.

 

 

 

Теги: аграрії, , , Юрій Крмишкін