«Наш край»: ринок землі – лише після передачі громадам держземель поза населеними пунктами

13.07.2020

Закон про ринок землі був прийнятий Верховною Радою в ніч з 30 на 31 березня. За нього проголосували 259 народний депутатів. Закон був підписаний головою парламенту, а незабаром і президентом. З тих пір про нього мало що чути. Умови ринку землі, які затвердила в карантинну ніч Верховна Рада, називають досить збалансованими, що дозволяють учасникам плавно увійти в ринок. Нагадаємо деякі з них: Ринок землі запрацює з 1 липня 2021 року.

До 1 січня 2024 року землю зможуть купувати тільки фізичні особи, які є громадянами України, та не більше 100 гектар в одні руки. Продаж землі іноземцям можлива тільки після референдуму

До відкриття самого ринку землі ще рік, а це значить, що його правила можуть коригуватися. До речі, в тому, що ринок запрацює з 1 липня 2021 року, не впевнені експерти.

«Не факт, що він запрацює з липня 2021 року, незважаючи на те, що це прописано в прийнятому законі, — каже голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко. — Ми маємо не один приклад, коли просто додатково приймалися зміни в закон з відстрочкою запуску. Ми бачимо, як Зеленський і ряд інших особистостей кажуть, що можуть бути внесені зміни в закон. Наприклад, про допуск іноземців. Якщо раніше йшлося про проведення референдуму, що власне і вписано в тіло закону, то зараз вже якось цей момент упускається. Цілком можливо, що Верховна Рада в майбутньому може прийняти ряд змін, які дозволять, наприклад, іноземним громадянам або юридичним особам все-таки купувати
землю».

Але поки ринок землі ще не заробив, а Верховна Рада не вносила до відповідного закону нових правок, відбувається певна підготовка до його відкриття. Новий очільник Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко визнає, що на сьогодні об’єднані територіальні громади – практично обезземелені. Їхні потенційні резерви та запас землі, які б могли використовуватися для розвитку, уже розграбовані.

Як коментує ситуацію депутат Миколаївської обласної ради від партії «Наш край», юрист Олена Донченко, на сьогодні саме Держгеокадастр в областях розпоряджається землями органів місцевого самоврядування поза межами населеного пункту. У той же час, неодноразово піднімалось питання, щоб передати ці землі ОТГ, але віз ще й донині там.

Партія «Наш край» закликає владу не допустити бідності громад: парламент має ухвалити законопроєкти про передачу земель державної власності за межами населених пунктів та посилити захист прав на землю ще до відкриття ринку.

«Запас земель надасть громадам та кожному її мешканцю перспективу розвитку та соціальної справедливості. А інвесторам – можливість ефективно працювати, без зайвих адміністративних навантажень та корупційних «схем», — говорить Олена Донченко.

Теги: , , ринок землі