ЯК СПОРТ ДОПОМАГАЄ ДОСЯГАТИ ЦІЛЕЙ У ПРОФЕСІЙНОМУ ЖИТТІ

Спорт – це неспинна боротьба та рух вперед. Бурхлива стихія, що захоплює та вирує справжніми пристрастями. Спорт – це і є пристрасть у чистому вигляді, жага до своєї справи, до духу суперництва, до перемог. Тільки найсильнішим та найвитривалішим вдається підкорити Олімп.

Завжди захопливо, коли небувалу спортивну силу та мужність демонструють тендітні жінки. На тему пристрастей та перемог, труднощів та викликів сьогодні говоримо з депутатом Миколаївської обласної ради, юристом Оленою Донченко, для якої спорт є головним мотиватором у житті.

З чого розпочалось Ваше захоплення спортом?

О.Д.Бажання займатися сортом виникло ще в дитинстві. Коли у тебе три брата – це нормально. В нашому селі для дітей не було особливого дозвілля, як зараз у молоді. Тоді ми самі собі придумували забавки. Для нашої сім’ї це був спорт. Я з дитинства висіла на турніках, бігала наввипередки, ганяла з братами у футбол, в шкільній спортзалі був і волейбол, баскетбол, навіть теніс. А почалось все зі звичайного бігу. Це був перший клас. Ми бігли 50 метрів. І коли всі 26 дітей побігли, а до фінішу прибігла я першою і отримала перемогу – це було круто. Я вперше відчула смак перемоги. Бути не перед іншими першою, а бути першою перед собою. Тоді все і почалось. Далі я пробувала різний спорт і прийшло розуміння, що спорт приносить мені задоволення, відчуття самовдосконалення.

Якими видами спорту ви займаєтесь?

О.Д. Основний  — Кікбогсинг. Потім плавання, дайвінг і фрі-дайвінг. Інколи займаюсь йогою для релаксації. Взагалі заняття спортом дають сильний адреналін. Навіть, зараз після тренувань я відчуваю великий прилив енергії , хоч бери йди на роботу (сміється ред..)

Кікбогсинг, дайвінг – це відносно силові види спорту, на витримку. Що вони дають Вам, як особистості, людині, окрім адреналіну?

О.Д. Це більше духовні види спорту для пізнання себе. Дайвінг і фрі-дайвінг дають витримку на затримку дихання і навіть коли ти в статиці і релаксації у тебе є можливість перевірити на що ти здатна. Коли я тільки книжки читала про фрі-дайвинг, то затримувала подих на дві хвилини максимум. Після тренувань мій нараз власний рекорд складає п’ять хвилин і дві секунди. І я розумію, що на цьому мої можливості не вичерпуються і мені хочеться і далі пізнати своє тіло і свій організм.

А що стосується кікбоксингу, то це моя мрія з дитинства. Якось до нас в школу приїхав тренер, мені було десь 8 років. І він з нами займався десь два тижні. Коли він поїхав, склалося відчуття, що в тебе забрали найкращу іграшку, подаровану на Новий рік. Я все пробувала знайти цю іграшку і не могла найти. Коли я виросла я зрозуміла, що мені чогось не вистачає, щось я ще не зробила. Тому знайшла хорошого тренера. І ось уже два роки займаюсь кікбоксингом.  І для мене це релаксація, хоча спорт дійсно більше силовий.

Який у Вас ритм життя? Робота, депутатство, спорт….Не відчуваєте брак часу?

О.Д. Робота зазвичай до 18-19.00. Але найголовніше бути організованою. От якраз спорт робить людину організованою. Коли ти ставиш собі щось за мету і плануєш на день, тиждень, місяць і чітко визначаєш, що спорт по понеділкам, четвергам і суботам, то все обов’язково вийде. В інші дні можна відпочивати або працювати. Головне — це планування себе, дня, тижня і роботи. Спорт ніколи не стояв на заваді роботі, депутатству чи сім’ї. Навпаки, спорт це як перезавантаження, коли ти можеш приділити час собі і насолодитися цими годинами, відчути своє тіло, організм, дати можливість мозку розвантажитись і підготуватись до нового дня та нових задач..

Чому навчає спорт?

О.Д. Дисципліні, самоорганізації і самовдосконаленню. Спорт дає можливість людині випробувати себе. Спорт дає розуміння, що немає завдань, які ти не можеш виконати. Головне, щоб було бажання і постійність в дії. Дуже важко на першому етапі. Багато людей здаються стикаючись з першими випробуваннями, першою втомою та першими болями після тренувань. Але це ж як і в житті. Коли ми стикаємось з труднощами – ми або їх вирішуємо і стаємо сильнішими, успішнішими, кращими, або здаємось і все потрібно починати спочатку. Головне – це спробувати побороти себе і розуміти для якої мети ти став на бігову доріжку, прокинувся вранці на гімнастику чи почав плавати. Постав собі питання: заради чого більшого? Якщо є на це відповідь і ти готовий заради цього попрацювати – тоді вперед.

Які б поради Ви дали тим людям, які хотіли б зайнятись спортом, але вагаються в своєму рішенні. Такий собі мотиватор від Олени Донченко.

О.Д. Кожна людина повинна для себе розуміти, що окрім роботи, дому, родини обов’язково має бути захоплення. І це не обов’язково спорт. Це може бути мистецтво, ремесло або, навіть, просто сісти за руль і поїхати на машині. Те захоплення, яке виводить тебе з зони повсякденності. Це дає можливість зрозуміти, що життя багатогранне і що людина в цій багатогранності здатна на все.

Існує ще одне кліше, яке часто використовують як аргумент, що для занять спортом обов’язково має бути спортивна зала, стадіон, інвентар і т.д. Що Ви думаєте з цього приводу, враховуючи, що Ваша любов до спорту прокинулась в звичайному сільському дворі?

О.Д. Людина зранку встає і йде на звичайну пробіжку, на прогулянку, робить пару прокачок пресу, віджимання – це уже є спорт, це уже є рух. Головне потрібно пам’ятати, що спорт це в першу чергу здоров’я. Мені 39 років і дай Бог кожному таке здоров’я. Головне це бажання.

Наскільки заняття спортом впливають на жіноче тіло, зовнішність, стан душі і задоволення собою?

О.Д. Спортивне життя це і є здоров’я, головне, щоб без фанатизму. Кожна людина сама відчуває міру завантаженості. Ти маєш займатись тим видом спорту і тим захопленням в якому тобі комфортно. Комфорт має бути в усьому: в тілі, думках, самовідчуттях. Не потрібно заганяти себе в рамки і гнатись за якимись вершинами недосяжними, які саме тобі не потрібні. В усьому і завжди потрібно отримувати задоволення. Завжди потрібно розуміти, що самоціль спорту – бути здоровою людиною. Не задумуйтесь про те як і навіщо. Будьте гарними і здоровими. Спорт – це ще й духовна закалка і про це також потрібно пам’ятати.

Програма від Олени Донченко по покращенню спортивної інфраструктури в сільській місцевості – це Ваше продовження любові до спорту?

О.Д. Саме так. Мені дуже хочеться якомога більше підлітків відірвати від гаджетів та зробити так, щоб у них було бажання хоча б декілька годин приділяти спорту. І дуже хотілося б, щоб саме батьки стали тим мотиватором для своїх дітей. Любов до спорту частіш за все народжується в дитинстві. Такі прояви потрібно підтримувати та мотивувати.

О котрій годині починається Ваш ранок?

О.Д. О 6 ранку. Іду на пробіжку і обов’язково дихальна гімнастика.

Сніданок?

О.Д. Вівсянка, омлет, салат, гречка. Звичайний сніданок. Нічого особливого.

Повинен бути спеціальний режим харчування?

О.Д. Я не можу радити комусь харчування. Це дуже індивідуально. Для мене основними є риба, овочі, каші. Ті продукти, які не забирають енергії.

Рецепт від Олени Донченко, наприклад, сніданку?

О.Д. Омлет.

Особливий?

О.Д. Та ні, досить звичайний з трьох яєць. Я не готую його на молоці ще й не споживаю сіль і цукор. Плюс до сніданку салат зі свіжих овочів. Головне без тортиків і булочок.

Ви взагалі відмовились від солодкого?

О.Д.  Ні, я інколи можу з’їсти солодкого. Просто я не дуже люблю. Мені було легко зменшити об’єми споживання смаколиків. Хоча для декого це важко. Але, головне почати. Потім організм сам вам скаже дяку і ви будете відчувати полегшення.  Просто у мене особисто солодке викликає втомленість і небажання працювати. Тому в моєму раціоні риба і морепродукти, те, що швидко засвоюється і звичайно овочі і фрукти. Організму потрібно давати вітаміни.

Що більше полюбляєте з напоїв: чай, каву?

О.Д. Чай. Каву зовсім не п’ю.

Вода?

О.Д. Вода – дві літри на автоматі. Але це все індивідуально. Ще важливим є здоровий сон. Потрібно давати собі можливість відпочивати.

 Щоб Ви хотіли сказати нашим жінкам, враховуючи, що номер до друку буде підписано в канун 8 березня?

О.Д. Я вважаю, що жінка повинна бути коханою і повинна обов’язково кохати. Саме цей фактор робить нас щасливішими, прекраснішими і здоровими. Всім жінкам кохання.

Теги: , , ,