Держава має запобігти новій хвилі поборів у лікарнях, – «Наш край»

Влада має проконтролювати якість нових безкоштовних медичних послуг та не допустити додаткових платежів з пацієнтів. Про це заявив співголова партії «Наш край» Олександр Мазурчак.

За його словами, щоб не допустити зниження якості меддопомоги та уникнути додаткових платежів з пацієнтів, держава має жорстко контролювати надання медичних послуг, які з наступного року будуть безкоштовними.

“З наступного року за пологи, лікування інфарктів та інсультів за пацієнта буде сплачувати держава. Послуги будуть повністю безкоштовними, але при цьому ніхто не гарантує їхню якість. Окрім того, за фіксованої суми оплати, медзаклади можуть розпочати економити на пацієнтах або нав’язувати їм додаткові послуги. Аби уникнути нової хвилі хабарів в лікарнях, необхідно запровадити жорсткий контроль за наданням цих послуг”, – наголосив Олександр Мазурчак.

Він пояснив, те, що вигідно для районної лікарні, невигідно для обласної.

“Якщо для районної лікарні 8500 грн за пологи може бути економічно вигідно, то для обласної – вже ні. Тому там будуть намагатися або заощадити, або ж стягнути додаткові кошти з пацієнта”, – вважає Олександр Мазурчак.

Він зазначив, що влада має примусити медзаклади надати гарантію пацієнтам якості послуг та жорстко контролювати виконання ними цих вимог.

“Має бути розроблений механізм постійного моніторингу надання медпослуг ”, – підсумував Олександр Мазурчак.

Як відомо, Національна служба здоров’я з 2020 року планує за програмою медичних гарантій сплачувати фіксовану суму за пологи, лікування інфарктів та інсультів. Наприклад 8500 грн будуть платити за пологи, 19 500 грн – за лікування інсульту, 15 800 грн – за лікування інфаркту.

Теги: , ,