Покрова Пресвятої Богородиці: що сьогодні не можна робити

14 жовтня відзначається одне з церковних свят — Покрова Пресвятої Богородиці. Його повна назва — Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці та Приснодіви Марії. У цей день заведено ходити до церкви й молитися про захист від недругів, а незаміжнім дівчатам — про вдале заміжжя. На Покрову люди бажають один одному, щоб Пресвята Богородиця оберігала від негараздів, хвороб та журби.

Покрова Пресвятої Богородиці: історія свята

14 жовтня в церковному календарі — день явлення Богоматері з її захисним покривом. Згідно з переказами, події відбулися в X столітті в Константинополі.

В місто прийшло кочующее плем’я розбійників сарацини і обложили його. Люди у великому страху зібралися в храмі і благали небо допомогти їм. Молитви не пройшли даром і були почуті. Після цього дух Пресвятої Богородиці з’явився в церкві.

Діва Марія зняла з голови хустку та покрила нею усіх, хто знаходився в храмі. Після цього вороги відступили і залишили місто.

Традиції і що не можна робити в цей день

Свято починають відзначати з ранкової служби в церкві. Віруючі просять заступництва у своїх справах, сім’ї тощо

На Покрову заборонено робити важку і «брудну» роботу. Крім того, в цей день не можна лаятися, брати гроші у борг і пити алкогольні напої.

В народі свято було пов’язане із закінченням польових робіт. Крім того, до Покриви закінчували збирати гриби в лісі.

У святковий день люди любили топити піч. Також розпалювали вогнища, в які кидали гілки плодових дерев і сухий мох для залучення достатку.

На Покрову також прийнято робити млинці, а ще в цей день до дівчат засилали сватів. Вважалося, що відмовити в заміжжі на Покрову — погана прикмета.

У Запорізькій Січі козаки вважали Богородицю своєю заступницею. В цей день вони обирали отаманів. В наш час 14 жовтня також відзначається День захисника України.

Прикмети на Покрову

  • Якщо Листя берези і дуба опадає до Покриви, значить зима буде короткою без сильних холодів.
  • Щоб скоріше вийти заміж, на Покрову зранку потрібно заплести тугу косу і не розплітати її до вечора.
  • На Покрову листя траву покривають, землю вкриває сніг, а дівочу голову — біла фата.
  • Якщо у цей день вмитися снігом, то буде міцне здоров’я і молодість.