«Уряду варто посилювати підтримку аграріїв, а не скорочувати її. Агросектор – основна бюджетоутворююча галузь», — Юрій Кормишкін

Голова Миколаївської обласної організації політичної партії «Наш край», голова комісії обласної ради з питань АПК Юрій Кормишкін виступив з критикою з приводу правки у проекті держбюджету – 2020, якою скасовується відшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур.

За повідомленням Всеукраїнської аграрної ради, у проекті держбюджету-2020 внесено правку, якою скасовується відшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур. За даними цієї ж Ради, ця ініціатива загрожує зниженням ціни на продукцію і, відповідно, великими втратами для малого та середнього сільгоспвиробника.

«В уряді доволі активно обговорюється можливість значного скорочення програм державної підтримки агропромислового комплексу у Державному бюджеті-2020. Натомість, представники влади, керуючись нав’язливою ідеєю якнайшвидшого запуску земельного ринку, вважають за потрібне направити більшу кількість коштів на відсоткову компенсацію за придбання землі у разі скасування мораторію. Що хочеться сказати з цього приводу? Скорочення держпідтримки, в першу чергу, дуже відчують на собі середні та малі фермери, які на сьогоднішній день суттєво забезпечують загальнодержавну скарбничку. В Україні аграрії споконвіків вважались тими, хто складає левову частку економіки. Але в сьогоднішніх реаліях їм досить важко існувати, а держава позбавляє їх можливості нормального подальшого розвитку. Є ризик, що такі дії з боку держави в черговий раз сильно підірвуть довіру до неї з боку аграріїв», — висловив думку Кормишкін.

Депутат наголосив, що сільгоспвиробники країни тільки нещодавно відчули на собі позитивну динаміку та перші результати державної підтримки, а тепер її хочуть урізати. Адже, багатьом аграріям знову доведеться затягнути паски, а в гіршому випадку піти на більш радикальні заходи: скорочення площ під сільгоспкультурами та зменшення поголів’я тваринництва.

«Хоч вже й на сьогоднішній день, згідно офіційним даним, тенденція скорочення виробництва та обробки сільгоспплощ вже спостерігається в аграрному секторі України. Для підтримки нормальної діяльності аграрної промисловості країни потрібно, навпаки, спрямувати ще більшу державну підтримку на малих та середніх товаровиробників, дати їм можливість працювати без «палок в колесах» та заохочувати працювати в рідному краї. Сподіваюсь, що влада почує заклик громадян, селян, простих фермерів», — наголосив Юрій Кормишкін.

Зауважимо, що вже сьогодні влада хоче зменшити підтримку аграріїв у бюджеті на нинішній 2019 рік, скоротивши її на понад 780 млн грн (на 13,2%). У парламенті у першому читанні ухвалено відповідний законопроект.

Зокрема, зменшились видатки на фінансову підтримку розвитку фермерських господарств – до 465 млн грн (на 335 млн або 41,9%); на державну підтримку галузі тваринництва, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, аквакультури – до 2,93 млрд грн (на 570 млн або 16,3%); фінансову підтримку сільгосптоваровиробників – до 681,79 млн грн (на 200 млн або 22,7%).

Окрім того, проектом бюджету передбачено лише відшкодування відсотків за кредитами на придбання землі. Усі інші види підтримки, хоча вони й передбачені окремим законом, не фінансуватимуться.

«Наш край» вважає, що Уряду потрібно посилювати підтримку аграріїв, а не скорочувати її. Адже аграрний сектор є однією із головних бюджетоутворюючих галузей.

 

Теги: держбюджет - 2020, , підтримка аграріїв,