Кормишкін розкритикував обласний бюджет на 2020 рік

Голова фракції «Наш край» Юрій Кормишкін розкритикував бюджет-2020 поданий головою ОДА Олександром Стадником. Він наголосив, що бюджет поточного року майже на 3 млрд грн менший бюджету минулого року, а розподілені кошти не гарантують фінансування соціальних гарантій держави.

Про це депутат заявив із трибуни під час сесії обласної ради 24 грудня.

«За обсягом фінансового ресурсу сформований проект обласного бюджету на 2020 рік майже на 3,2 млрд грн менший в порівнянні з бюджетом минулого року. Зменшення відбулося у зв’язку зі змінами підходів при формуванні субвенцій з державного бюджету. Зокрема, на 2,5 млрд. грн. «випали» дитячі виплати, та на 700 млн. грн. – окремі соціальні пільги. Тобто, головна особливість обласного бюджету на 2020 рік полягає в тому, що він перестає бути «технічним транзитером» значних обсягів фінансування соціальних гарантій держави», – заявив Кормишкін.

Зокрема він наголосив, що обсяг медичної субвенції з державного бюджету доведено лише на перший квартал 2020 року, так як з 1 квітня комунальні некомерційні медичні заклади будуть переведені на фінансування через Національну Службу здоров’я України. А в бюджеті для них виділено 70 млн грн. Крім того з бюджету-2020 виключена програма по запобіганню і лікуванню сердечно-судинних та судинно-мозкових захворювань, на яку у 2019 році було передбачено 10 млн. грн. А також зникла програма протидії захворюванню на туберкульозу. Натомість депутат наголосив на недоцільному виділенні коштів на утримання обласного контактного центру.

«Не бачу сенсу виділяти облдержадміністрації 2,655 млн. грн. на утримання обласного контактного центру в складі 18 штатних одиниць, який існує вже не один рік, через повну відсутність будь якої користі від його існування. Ці кошти краще зекономити і при внесенні змін направити, наприклад, на продовження фінансування підготовки фахівців та робітничих кадрів для агропромислового комплексу, які навчаються за регіональним замовленням», – зазначив Кормишкін.

Він додав, що досить значні суми з обласного бюджету щорічно витрачаються на фінансування програми підтримки ЗМІ та забезпечення відкритості у діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування. Так, в проекті бюджету на 2020 рік на зазначені цілі пропонується 4 млн грн. При цьому для обласної ради встановлено ліміт 500 тис. грн.

«Решту збирається витрачати «на піар» наша облдержадміністрація. До речі, зазначена сума дорівнює обсягу фінансової підтримки громадських організацій ветеранів і осіб з інвалідністю, на яку по програмі «Турбота» на наступний рік виділяється 3 млн. 457,3 тис. грн.», – акцентував голова фракції «Наш край».

Також в проекті бюджету по управлінню капітального будівництва на програму економічного і соціального розвитку зарезервовано кошти в сумі 40 млн. грн., які пропонується витратити на «інші субвенції з місцевого бюджету». Але в пояснювальній записці до проекту рішення не має інформації на що саме планується направити дані кошти. Що означає, що облраду повністю виключено з можливості формувати і розподіляти дані 40 млн. грн. Депутат також висловив сумніви щодо відповідності суми в 1 млн. грн., яку управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації планує витратити на розробку регіонального плану управління відходами. Та щодо прозорості в розподілі коштів цільового фонду охорони навколишнього природного середовища Він зауважив, що деякі обласні програми в минулі роки виявилися малоефективними, але на їх фінансування в проекті бюджету знову пропонують виділяти кошти із значним збільшенням обсягів фінансування.

«Так за програмою часткового відшкодування частини суми кредитів, залучених в уповноважених кредитно-фінансових установах (банках), на реалізацію енергозберігаючих заходів у житловому фонді з обласного бюджету пропонується виділити 1 млн. 300 тис. грн. За рахунок цих коштів ОСББ можуть отримати компенсацію за придбане енергоефективне обладнання та/або матеріали, але не більше ніж 60 тис. грн. Хоча ціна таких заходів і проектів має вже зовсім інші порядки вартості», – акцентував Кормишкін.

Голова фракції «Наш край» наголосив, що у 2020 році бюджет Миколаївщини недоотримає близько 150 млн. грн. Тому голова облдержадміністрації Олександр Стадник має, насамперед, працювати над наповненням бюджету.

«Ми сьогодні говоримо: «Давайте наповняти бюджет». Але якщо я не помиляюсь, на початку грудня миколаївська митниця була об’єднана з херсонською митницею. Якщо тут є представники податкової хай скажуть, що Миколаївська область в 2020 році в зв’язку з таким об’єднанням недоотримає 130-150 млн. грн. Ось над цим треба працювати голові обласної державної адміністрації, щоб наповнювати нашу Миколаївську область», – зазначив Юрій Кормишкін.

Теги: