Бюджет — 2020 прийнято з правками від «Нашого краю». Тепер у депутатів більше можливості контролювати використання коштів

Бюджет — 2020 прийнято з правками від «Нашого краю». Тепер у депутатів більше можливості контролювати використання коштів

                Сьогодні під час другого пленарного засідання позачергової сесії Миколаївської обласної ради бюджет- 2020 прийнято з правками від «Нашого краю». Умови, при яких проголосують депутати за проект бюджету, було обговорено на засіданні депутатської групи, до складу якої увійшли представники чотири фракції: партії «Наш край», «Європейська солідарність», «УКРОП» та «Опозиційна платформа – За життя». Про це розповів голова обласної організації політичної партії «Наш край» Юрій Кормишкін.

Пропозицію внести правки, які дозволять безболісно прийняти бюджет, Юрій Кормишкін озвучив на початку пленарного засідання.

«Не хотілось би повертатись до сесії, яка була два дні назад. Давайте, щоб це був останній «чорний» день, де кожний висказав свої претензії. І щоб на особистості ми перейшли останній раз. Але, подумаємо сьогодні про нашу область, яка повинна бути з бюджетом. Ми не могли приймати те рішення про обласний бюджет, який був поданий Миколаївською обласною державною адміністрацією. Група депутатів, яка являє собою 4 фракції: партії «Наш край», «Європейська солідарність», «Об’єднання патріотів» та «Платформа за життя», ми прийняли рішення не вносити свої пропозиції до бюджету сьогодні для дисбалансу обласної ради. Якісь поправки по розподілу коштів — кудись мільйон давати, чи два, чи три. А надати єдину поправку для того, щоб підняти статус депутатів обласної ради всіх 64», — звернувся до присутніх Кормишкін.

Групою депутатів за ініціативи фракції «Наш край» було запропоновано, щоб кожен депутат обласної ради приймав рішення у формуванні бюджету і контролю у використанні коштів. Для цього потрібно доповнити проект рішення новим пунктом.

«Зміст пункту 15: Частина перша. Установити, що використання, у тому числі перерозподіл бюджетних призначень коштів субвенції з державного, місцевих, обласного бюджету між місцевими бюджетами області, головними розпорядниками коштів обласного бюджету, зміни до розпису обласного бюджету визначеному пунктами 3, 4, 13, 14 цього рішення здійснюється за умови розгляду всіма постійними комісіям та схвалення більшості з них. Частина друга: Розподіл по об’єктам, які у 2020 році фінансуються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкцію, ремонту, утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах здійснюється головним розпорядником коштів виключно за умови погодження більшості постійних комісій. Розподіл по об’єктам, які фінансуються з рахунок коштів місцевого бюджету, передбачених на утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури здійснюється головним виключно за умови погодження більшості постійних комісій», — озвучив пропозицію Кормишкін.

Також запропоновано змінити формулювання в пунктах 3, 4, 13, 14, якими зараз передбачено узгодження бюджетних питань лише постійною комісією обласної ради з питань регіонального розвитку, планування, бюджету, фінансів та інвестицій. І замінити в цих пунктах слова «з погодження з постійною комісією обласної ради з питань регіонального розвитку, планування, бюджету, фінансів та інвестицій» замінити словами «в порядку встановленому пунктом 15 рішення.

«Якщо ми приймемо сьогодні бюджет з цими правками, тоді ми —  64 депутати з Миколаївської області  — зможемо повністю проводити і узгоджувати бюджетні питання через всі комісії. Завдяки цьому ми прийматимо рішення, і адміністрація має його виконувати. Є пропозиція від наших 4 фракцій, внести правку до обговорення і прийняти бюджет 2020», — запропонував Кормишкін.

В процесі голосування бюджет Миколаївської області з правками, озвученими Юрієм Кормишкіним, прийнято. Тепер у облдержадміністрації значно менше прав розпоряджатися бюджетними грошима, а у депутатів — більше можливості контролювати їх використання.