У «Нашому краї» впевнені, що проблеми лікування важкохворих на Миколаївщині мають вирішуватись комплексно

 

Фракція «Наш край» в Миколаївській обласній раді одним з пріоритетів у роботі на 2019 рік визначила для себе підтримку та розвиток медичної галузі в області.

«В сьогоднішніх реаліях часто виникають ситуації, коли людина залишається зі своєю проблемою сам на сам. Шкода, що у життя з’явилась ціна і лікування залежить від матеріального стану людей. Адже, до нас часто звертаються по допомогу, але власними силами, на жаль, допомогти всім, хто цього потребує, неможливо. Тим не менш, за можливості, завжди намагаємось зробити свій вклад в таких ситуаціях і закликаємо інших бізнесменів робити так само», – окреслив ситуацію голова обласної організації партії «Наш край» Юрій Кормишкін.

Тому не залишають поза увагою депутати від «Нашого краю» створення та реалізацію комплексних програм, виконання яких спрямоване на покращення медичного обслуговування та надання допомоги важкохворим та онкохворим.

Депутатом обласної ради від партії «Наш край» Андрієм Закусіловим ініційовано в Снігурівці і Снігурівському районі введення цільової програми по допомозі тяжкохворим.

«Перед тим, як прийняти цю програму, ми вивчали питання робочою групою. Який мінімум потрібен онкохворим для лікування, які ліки фінансуються державою, які потрібно купувати за власний кошт. Коли людина опиняється один на один з такою бідою, потрібна будь-яка допомога. Мешканці Снігурівки та району знають, що при зверненні вони можуть розраховувати на підтримку обранців від «Нашого краю», — розповідає депутат обласної ради Андрій Закусілов.

Також на засіданні виконкому Миколаївської міської ради головою парії «Наш край», членом виконкому Юрієм Кормишкіним було внесено пропозицію щодо збільшення грошової допомоги на лікування дітей у 5 разів та на лікування тяжкохворих громадян  — у 2,5 рази. Зокрема, було запропоновано збільшити максимальний розмір сум адресної грошової допомоги. А саме, городянам на лікування дітей, проведення операції дитині (за наявності медичного підтвердження про проходження лікування, проведення операції) – з 2000 грн до 10000 грн; жителям міста, у зв’язку з тяжкою хворобою, на проведення хірургічної операції (за наявності медичного підтвердження про проходження лікування, проведення операції) – з 2000 грн. до 5000 грн. При цьому, в рішенні чітко зазначити, що гроші будуть перераховуватись у безготівковій формі цільовим призначенням на рахунки медичних установ міста, в яких проходить лікування або проводиться операція.

Як голова комісії постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та соціального розвитку села в обласній раді, Юрій Кормишкін запропонував неосвоєні 4,5 мільйона гривень департаментом соціального захисту населення Миколаївської обласної державної адміністрації направити на допомогу в лікуванні важкохворим дітям. Окрім того, у зв’язку з тим, що ліміт матеріальної допомоги у розмірі 100 тис. грн на одну дитину на сьогоднішній день недостатній для лікування тяжких хвороб, було запропоновано збільшити його до 500 тис грн. Пропозиція була підтримана на останній сесії, і завдяки цьому 12 важкохворих дітей Миколаївщини отримали кошти на лікування.

Та на цьому допомога не припиняється. Так,  до Юрія Кормишкіна звернулась місцева мешканка Ірина Друзь з проханням про допомогу її важкохворій донці. Згідно додатку до звернення, Департамент архітектури та містобудування в грудні надав дозвіл на безкоштовне розміщення соціальної реклами на тему «Вероніка Кондратьєва. Терміновий збір» на білбордах та сітілайтах міста Миколаїв протягом трьох місяців (січень, лютий, березень). Юрій Кормишкін надав матеріальну допомогу, щоб покрити витрати на друк і поклейку реклами.

Долучилася свого часу до допомоги та збору коштів для двадцятирічного онкохворого Дана Тотока і колега Юрія Кормишкіна Олена Донченко. До депутатки звернулась мати хлопця. Вона була у відчаї, бо не вистачало коштів на лікування сина.

«Дуже страшно, коли батьки таких тяжкохворих дітей безсилі у боротьбі з хворобою через брак коштів. Тому завжди намагаюсь хоча б частково зарадити біді», — говорить депутат обласної ради Донченко.

Постійну благодійну допомогу для проходження лікування надає депутат обласної ради Андрій Закусілов. Не виключенням став випадок із жителем Снігурівки Владиславом Вороніним, який в свої майже 80 залишився сам на сам з онкохворобою.

«В минулому році до мене прийшла біда. Мені діагностували рак нирки. Я був у розпачі. Діагноз страшний, лікування дуже коштовне. Я –пенсіонер, і коштів на лікування в мене не було. Тільки операція коштувала 20 000 гривен. Розумієте, що для пенсіонера двадцять тисяч? Це вирок. А він допоміг. І не тільки тоді. На фоні знесилення після хвороби, організм мій не хоче сам боротися з вірусами, я заробив хронічний бронхіт. Андрій Миколайович допоміг мені потрапити на лікування сюди, в обласну лікарню», — розповідає пенсіонер.

«Такі випадки непоодинокі. І не завжди всім зарадиш. Тому фракція «Наш край» в обласній раді наполягає на комплексному підході до вирішення проблем важкохворих людей в нашій області. Наші депутати голосували та підтримували питання по наданню фінансової підтримки медзакладам для закупівлі ліків, покращенню технічного оснащення. Адже стан наших медичних закладів, своєчасна діагностика та фаховий рівень працівників – це складові, які безпосередньо впливають на рівень захворюваності та виліковності тяжких хвороб», — розповідає Кормишкін.

«Наш край» відстояв виділення коштів на новий апарат УЗД для Снігурівської ЦРЛ. Відтепер жителі району зможуть проходити обстеження на сучасному апараті УЗД, на придбання якого з бюджету області виділено 2 млн гривень.

«Проблема нашої медицини – відсутність профілактики та раннього виявлення захворювань. Своєчасне діагностування будь-якої хвороби, у тому числі, онкологічної – це вже половина шляху до одужання. В наших закладах охорони здоров’я працюють дійсно фахівці, але ефективність їх роботи перекреслюється відсутністю сучасного обладнання. Саме в рамках реалізації ініційованої «Нашим краєм» в Снігурівському районі програми ранньої діагностики та профілактики захворювань, по проекту співфінансування ми домоглися придбання нового сучасного обладнання для нашої лікарні. Наша мета – підвищення ранньої діагностики та вчасне виявлення онко- та інших тяжких захворювань», — розповів депутат Андрій Закусілов.

При підтримці «Нашого краю» в обласному госпіталі ветеранів війни почав працювати апарат холтер. Подарунком для медичного закладу став комп’ютерний комплекс, завдяки якому у госпіталі буде запущено холтеровську систему діагностики добових ЕКГ спостережень роботи серця та моніторинг артеріального тиску.

«Більшість наших пацієнтів мають порушення серцево-судинної системи. І до цього часу, щоб здійснити ці діагностичні дослідження, ми мали звертатися до інших лікарень, які мають таку можливість. Тепер, завдяки доукомплектації обладнання комп’ютерним комплексом, ми будемо проводити, при потребі, ці дослідження самі. Тому дякуємо «Нашому краю», Юрію Кормишкіну зокрема, за такий подарунок», — подякував керівник госпіталю Володимир Поточняк.

В дитяче відділення Снігурівської ЦРЛ «нашекраївці» передали нове медичне обладнання. Дане обладнання було придбано за особисті кошти депутата Миколаївської обласної ради від політичної партії «Наш край» Юрія Кормишкіна.

Під час позачергової сесії обласної ради п’ятого лютого було заслухано запит депутата від «Нашого краю» Андрія Закусілова, що стосується реформи охорони здоров’я в області. Як зазначив депутат, цей запит – це узагальнення сумісних дій фракції «Наш край» в обласній раді.

Перше питання стосувалося сільської медицини, а саме мережі ФАПів у Миколаївській області. Аналіз цієї мережі показав, що більшість з них не відповідають критеріям проекту для надання первинної медичної допомоги – в них обслуговуються менше 750 осіб. Це дає підстави припускати, що від ФАПів у їх нинішньому вигляді при проведенні медичної реформи є намір відмовитися. У зверненні запропоновано вивчити питання щодо реформування ФАПів, не допустити їх закриття та розглянути можливість співфінансування з державного та місцевих бюджетів пропорційно 50/50.

Друге питання – достойна оплата роботи лікарів, особливо зважаючи на неукомплектованість медичних закладів кадрами в районах. Зараз зарплата лікарів залежить від обсягу медичної практики. Оптимальний обсяг, передбачений на одного лікаря загальної практики 1800 осіб, лікаря – терапевта – 2000, лікаря-педіатра – 900. У разі, якщо кількість декларацій перевищує оптимальну більше, ніж на 10 відсотків, при розрахунках передбачається застосування понижувальних коефіцієнтів.

Олена Донченко також неодноразово підіймала питання про кризу медичних кадрів, особливо в селах і відзначала – для вирішення даного питання повинні працювати не тільки місцеві програми, а і державна програма по забезпеченню медичними кадрами.

«Причина відома: низький рівень оплати праці, відсутність розвиненої соціальної інфраструктури та відповідних житлово-побутових умов. Лікарі первинної ланки (дані за квітень 2019 року) отримують від 1900 гривень до поодиноких випадків 22 тис. гривень на місяць. Середній рівень зарплати 6800 грн. Все це спричиняє те, що щороку в сільській місцевості кількість лікарів зменшується приблизно на одну тисячу. Для вирішення цього питання потрібно на державному рівні нарешті врегулювати правову та матеріальну підтримку молодших спеціалістів з медичною освітою. Існує необхідність прийняття закону про молодших медичних працівників із медичною освітою, оскільки ця категорія ще й досі не має свого чіткого професійного, соціального і юридичного статусу та вирішити питання матеріального і соціально-побутового забезпечення саме для тих, хто буде працювати в сільській місцевості. На рівні області ми уже розпочали за ініціативи «Нашого краю» підтримку кадрів для сіл. Потрібно щоб все працювало системно і в комплексі. Повторюсь, держава без місцевих рад і місцеві ради без державної підтримки не зможуть швидко вирішити таке комплексне завдання», — підкреслювала Олена Донченко.

У «Нашому краї» впевнені, що проблеми лікування важкохворих, медичної реформи, адресної грошової допомоги мають вирішуватись комплексно. Тоді люди з важкими і онкохворобами не відчуватимуть себе покинутими на призволяще.

«Дуже хочеться, щоб жителі нашої області, особливо діти, лікувалися в комфортних умовах та мали все необхідне в медичних закладах, незалежно від того село це, або місто. І коли є можливість я завжди намагаюсь допомагати як людина, як батько, як бізнесмен. Багато ще треба зробити. І разом з колегами депутатами, командою політичної партії «Наш край» ми щоденно працюємо над тим, щоб на місцях люди отримували гідне медичне обслуговування, а лікарі — належні умови праці», — зазначив Юрій Кормишкін.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Теги: 2019, ,