Через недбалість ОДА інсулінозалежні в районах залишились без ліків. «Наш край» триматиме питання на контролі

Інсулінозалежні діабетики в районах області не отримують ліки за рецептами в аптеках – обласна та районні адміністрації не зробили проплати, піддавши ризику життя тисяч людей. Це питання підняв під час сесії обласної ради депутат від «Нашого краю» Андрій Закусілов.

«До мене напередодні звернулися жителі Снігурівського району, які опинилися в небезпечній для життя ситуації через відсутність проплати за інсулін в аптеках, де вони його отримують за рецептом лікаря. З першого січня 2020 року, згідно реформі, забезпечення діабетиків інсуліном покладено на обласну та районні адміністрації. І якщо до цього проблем фактично не виникало, то зараз вона є, і крім як недбальством керівництва області, це не поясниш», — розповів Андрій Закусілов.

Жителька Снігурівщини, яка спілкувалася з депутатом, підтвердила цю інформацію.

«На початку року ми отримали інсулін, але не в повному обсязі. Допустимо, мені на квартал потрібно три флакони, я отримала два і розтягнула їх на три місяці замість двох. А з першого квітня, взагалі, рецепт мені виписали, а в аптеці кажуть: ваші ліки не проплачені, коли будуть проплати — не знаємо. Я до Херсону їздила, щоб хоча б щось отримати. У співробітника дитина -діабетик, там лікар під чесне слово в аптеці попросив видати», — розповіла Інга Мусіян.

Під час сесії обласної ради Андрій Закусілов звернувся з питанням про проплату інсуліну до директора Департаменту фінансів Миколаївської облдержадміністрації Вадима Іщенка.

«Я думаю, вам відомо про ситуацію. І я не хочу чути пояснень, чому ви залишили людей без життєвоважливих ліків. В мене одне питання: до яких пір люди будуть страждати? Коли проплати будуть?», — запитав депутат.

Директор Департаменту фінансів запевнив, що до кінця тижня кошти вже поступлять на рахунки аптек. У свою чергу депутат обласної ради Андрій Закусілов разом з головою фракції партії «Наш край» Юрієм Кормишкіним триматимуть вирішення цієї проблеми на контролі.

Теги: , , ,