«В Україні оголошено бойкот земельній реформі. Відсутність ЗУ «Про обіг земель» приводить до мільярдних втрат інвестицій в агросектор», — Олена Донченко

Наразі в Україні оголошено бойкот земельній реформі. Уряд не хоче брати на себе відповідальність за провалену реформу і за недоотримані мільярдні інвестиції в агросектор. Такої думки дотримується депутат Миколаївської обласної ради, юрист, кандидат в народні депутати України по 130 округу Олена Донченко.

«Загравшись в політику, в столиці забули про людей, які працюють на землі і тих, хто з землі живе. Адже всі ми розуміємо – найбільш крупні агрохолдинги цілком влаштовує закритий земельный ринок та незахищеність власників земельних ділянок. А уряд, замість того, щоб стати на захист простого селянина та закону, переслідує інтереси окремих політичних еліт та аксакалів аграрного бізнесу», — говорить Олена Донченко.

Кандидат в народні депутати зазначає, що, незважаючи на всі спекуляції навколо земельного питання, Україні потрібен працездатний Закон «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», який матиме на меті створення в державі цивілізованого земельного ринку.

«Дефакто українському селянину – власнику землі за весь час з моменту, як його наділили землею, шансу стати господарем на ній так і не дали. І проблема полягає не тільки у відсутності реального державного стимулювання розвитку малих фермерських господарств, а і в тому, що право самостійно розпоряджатися своєю землею на ринку українцям так і не надали. Через велику затратність, погану керованість, рейдерські атаки та природні ризики, аграрний бізнес став недоступним для більшості власників ділянок і єдиним джерелом доходу з землі для них сьогодні є орендна плата», – зазначає юрист.

Роз’яснюючи законодавчі тонкощі, Олена Донченко розповідає, що відсутність урегульованого законодавства приводить сьогодні до того, що селяни стають заручниками недобросовісних фермерів та неконтрольованого процесу нецільового використання землі.

«Будучи заручником недосконалого законодавства, селянин фактично не може продати свою землю та направити кошти в інше русло: купівлю житла, власний бізнес, навчання тощо. Все це і обумовлює потрібність відкриття ринку землі в Україні. І не тому, що це чиясь вимога або ж хтось вбачає в ньому систему монополізації власності на землю, а для того, щоб припинити сотні тисяч незаконних оборудок з позбавлення селян землі на тлі їх безгрошів’я, зупинити загрозливий неконтрольований процес нецільового використання землі та знищення пасовищ, а також вивести недобросовісних фермерів з тіні та змусити платити податки», – зазначає Олена Донченко.

Депутат впевнена, що країні потрібні економічне відтворення і зростання як в усій економіці, так і безпосередньо в аграрній галузі. А це, на її думку, можна забезпечити тільки при оптимальних земельних відносинах. Олена Донченко впевнена, що Закон «Про обіг землі» повинен бути направлений на розбудову соціально орієнтованої країни. Так як тільки в немонополізованій економіці можливе зростання доходів і зайнятості населення, забезпечення соціальних гарантій і соціально-економічного рівня життя.

«Звісно, сьогодні багато людей побоюються вільних ринкових земельних відносин через можливий прихід на українській ринок землі іноземних інвесторів. Проте, ми самі можемо уберегтись від ризику повального викупу іноземцями нашої землі – на законодавчому рівні ввести обмеження. І дати можливість стати учасниками процесу купівлі-продажу землі тільки громадянам України. Тоді ми захистимо нашу землю і отримаємо цивілізований ринок», — зазначає Олена Донченко.

Як юрист, кандидат в народні депутати України по 130 округу Олена Донченко роз`яснює, що основні напрямки та положення законодавчих змін повинні визначити поняття незалежного набувача землі та чітко описувати хто не має права бути набувачем, нормативно-правові механізми, які б регулювали процес повернення землі власникам, які втратили її за незаконними угодами. Повинні бути визначені і обсяги землі, які можуть бути у власності однієї фізичної чи юридичної осіб, мусить бути встановлений порядок передачі землі державою чи територіальною громадою у користування. Наразі всього цього не має.

«На мою думку, така земля повинна передаватися для користування за територіальним принципом. Тоді отримані доходи на частку такої землі, переданої в користування, будуть зараховуватись до відповідних бюджетів і використовуються для вирішення інфраструктурних і соціально-економічних завдань розвитку територіальної громади. Земельна реформа, підкріплена якісним законодавчим підґрунтям, в якому будуть базуватись основні механізми регулювання земельних відносин, здатна забезпечити можливість формування реального аграрія – первинного сільгосптоваровиробника, збільшення доходів власників землі в рази, створення в селах і селищах первинних сільгосптоваровиробників. Не кажучи вже про те, що правильно виписаний закон приведе до практичного розвитку соціально-економічної інфраструктури сіл», — розповідає Олена Донченко.

Депутат впевнена, що чим далі відкладається розгляд законодавства по обігу землі та інших нормативно-правових документів, які регулюють питання земельних відносин, тим більше втрачає країна інвестицій в аграрний сектор.

 

Теги: , ,